stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

FOTO: 4. novomeški Startup vikend nadvse uspešen

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.10.2015 07:15

Na 4. Startup vikendu Novo mesto, ki je potekal od 23. do 24. oktobra 2015, v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, je sodelovalo preko 30 kandidatov, ki so pod vodstvom mentorjev in prekaljenih podjetnikov, v enem vikendu zgradili prototip in poslovni model svoje rešitve ter postavili temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

Startup Vikend Novo mesto predstavlja zabavno pridobivanje podjetniškega znanja in osvajanja orodji za gradnjo startup podjetij, prav tako pa ponuja udeležencem nepozabno izkušnjo, ki jim bo zagotovo koristila v poslovnem in zasebnem življenju.

Sodelujočim bila je v uvodnem motivacijskem predavanju predstavljena uspešna zgodba prvega Startup vikenda Novo mesto, podjetje LACEnano, ki izdeluje najlažje tatoo naprave na svetu. LACEnano je po dobrem letu in pol od udeležbe na startup vikendu zagnalo svojo proizvodnjo v naši regiji. Iz prve roke so udeleženci tako izvedeli kako se lotiti trdega podjetniškega dela in zgraditi uspešno podjetje.

V nadaljevanju so sledile predstavitve podjetniških idej, preko katerih so posamezniki skušali prepričati ostale, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah je sledilo glasovanje in za nadaljnji razvoj je bilo izglasovanih 5 najboljših idej. Vodje skupin so nato morale oblikovati ekipo posameznikov z različnimi profili ter pričeti z delom. Oblikovale so se interdisciplinarne skupine, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje.

Ideje, ki so bile izbrane za razvoj so bile:
- VaLife – virtualno zdravljenje različnih vrst fobij
- Wogie – prenosno kurišče
- Entastic – socialno omrežje za glasbenike
- Winventory – merilni sistem pijač
- Imperialis – modni paketi presenečenj za moške

Udeleženci so tekom predavanj prvega dne dobili vsa potrebna znanja in napotke kako hitro in uspešno razviti poslovni model podjetja ter kako izdelati prototip. Skupine so se vneto lotile dela, ki se je zavleklo dolgo v noč. Člani dveh skupin so celotno noč preživeli v inkubatorju, zatopljeni v razvoj idej. Spanja je bilo bolj malo ...

V prvem dnevu so udeležence prišli pozdravit tudi lanskoletni zmagovalci Startup vikenda Novo mesto, skupina Epilep.si., ki so v zadnjem letu nanizali številne nove mednarodne uspehe.

Vsaka poslovna ideja mora v novodobnem poslovnem svetu imeti dobro predstavitveno stran. To je bila tudi tema ene izmed predavanj sobotnega dne, preko katerega so se udeleženci seznanili tudi kako pobrati odzive trga.

Zadnja vendar zelo pomembna vsebina dogodka je bila predstavitev idej oz. pitchanje, ki je za nastop pred investitorji izjemno pomembno.
V soboto (24.10) ob 19. uri je potekal zaključni dogodek, ko so ekipe predstavile svoje končne izdelke komisiji izkušenih podjetnikov, ki je štela 4 člane. Komisija je bila sestavljena iz vrst vseh treh finalistov letošnje Dolenjsko-posavske gazele, Infotehna Skupina d.o.o., Total d.o.o., Hidex d.o.o., gazele preteklih let - Mikrografije d.o.o. ter mentorja s strani Startupa Novo mesto.

Komisijo so na novomeškem Startup vikendu sestavljali:

• Sonja Vlašič – Infotehna Skupina d.o.o.
• Janez Planinšek – Total d.o.o.
• Boris Vodopivec – Hidex d.o.o.
• Boštjan Gaberc – Mikrografija d.o.o.
• Rok Jurečič – LACEnano d.o.o.

Po končanih predstavitvah je komisija podala svoje komentarje, priporočila in napotke vsaki izmed skupin. Za najboljšo idejo je bila izbrana ideja Wogie – prenosno kurišče, ki so jo razvili člani Katja Zupančič, Maja Čučnik, Matic Vidic, Marjan Hočevar in Matej Ambrožič. Name ideje prenosnega kurišča je povezati ljudi okoli osnovnega zemeljskega elementa – ognja.

Drugo mesto je osvojila ekipa VALife, ki jo sestavljajo Matej Baša, Eva Avguštin, Gašper Franko, Nejc Cesar in Žan Nahtigal. Ideja Winventory, ki jo je razvijal Goran Stankovič je bila tretja.

IZAVE UDELEŽENCEV:
»Letos sem se prvič udeležila Startup vikenda Novo mesto. Celoten vikend je v sproščenem vzdušju, in je ponujal ogromno količino novih znanj. Vse to znanje nameravam v prihodnosti dobro vnovčiti ter izkoristiti. Spoznala sem tudi veliko pozitivnih ljudi, s katerimi naveravam obdržati stike.« Maja Čučnik, ekipa Wogie

»Dogodkov kot je Startup Vikend bi moralo biti več. Tovrstni dogodki širijo podjetniško miselnost in so ključni za Dolenjsko startup skupnost.« Anže Jenšterle, ekipa Entastic

»Na startup vikendu sem bil prvič. Pridobil sem veliko novih znanj in se naučil »pitchanja« in oblikovanja poslovnega modela canvas.« Gašper Franko, ekipa VALife

IZJAVA MENTORJA:
»Tokratni Startup vikend Novo mesto je bil zopet poln super idej in pozitivne energije. Skupine so pokazale izjemno motiviranost in pripravljenost za sprejemanja novega, morda malce drugačnega razmišljanja. Projekt je izjemnega pomena za širjenje podjetniške mentalitete med mladimi in komaj že čakamo novo izvedbo dogodka.« Rok Jurečič, StartUPNovo mesto

IZJAVA KOMISIJE:
»Zanimivo večerno druženje, polno idej in energičnih ljudi. Zanimivo je videti, kako se znova in znova, v praksi izkaže rek: »Več glav, več ve«. Na koncu niti ni bilo več pomembno, kdo je imel začetno idejo, ampak le kako skupaj idejo izboljšati. Vsem udeležencem želim pri njihovem nadaljnjem delu veliko uspeha, naj nikoli ne prenehajo z svojo kreativnostjo in iskanjem njihovih idej za dobro vseh nas.« Boris Vodopivec, Hidex d.o.o.