volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Semič

FOTO: 70 let delovanja LD Smuk Semič

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.08.2016 10:26

Včeraj je na Smuku lovska družina Smuk Semič praznovala 70 let lovstva v Semiču. To je dolga doba in tako so se zbrali vsi lovci družine z najbolšjimi polovicami in medse tudi povabili vsa lovska društva, ki mejijo z njihovim loviščem.

Povabili so tudi iz LZS Janija Pečariča, dr. Ivana Kosa iz OZUL, Martina Bartol iz ZGS OE Kočevje in semiško županjo Polono Kambič.

Ob takem velikem jubileju so sosednjim društvom in posameznikom podelili priznanja za sodelovanje in najzaslužnejšim članom društva pa plakete bronaste, srebrne in zlate LZS.

V kulturnem programu so nastopili rogisti Špital iz Avstrije, belokranjski rogisti, lovski pevski zbor Bele krajine in Semiški klobukarji.

Ob takih jubilejih se seveda ozremo na začetek, na tisto po vojno leto 1946, ko so se začele ustanavljati lovske družine. Tako je bilo tudi pri nas, ko je nekaj domačinov ustanovilo lovsko družino, ki se je nato za nekaj časa razdelila na dve -LD Semič in LD Štrekljevec, leta 1964 pa sta se družini spet združili.

To so bili časi, ko divjadi skoraj ni bilo,vladala je revščina. Lovec pa je lahko postal tudi navaden preprost človek, kmet.

Lovska družina je hitro številčno rasla in dosegla višek v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Tudi divjad si je zaradi načrtnega gospodarjenja postopomaopomogla.

Lovska družina Smuk Semič je v skladu z zakonom članica LZS in OZUL 3. kočevsko belokranjskega LUO. Sodijo med večje družine tako po površini kot tudi po številu članov. Upravljajo z 8200 ha velikim loviščem, ki večinoma leži na območju občine Semič.

Zaradi lažjega gospodarjenja je lovišče razdeljeno na šest sektorjev. Vse temeljne vrste divjadi so kljub vse večjemu odstrelu in vznemirjanju zelo dobro zastopane in se prostorsko širijo. Zaradi opuščanja obdelovanja kmetijskih površin je za lovišče značilna kar velika zaraščenost, s tem pa so ustvarjeni idealni pogoji za divjad, ki jo imajo skoraj pred domačim pragom.

Lovska družina ima lovsko kočo na Vimolju, ki jo uporabljamo predvsem za lovske namene, bivak z zemljiščem na Krupi in lovski dom na Smuku, ki so ga v sklopu 70 .letnice od zunaj prenovili fasado in okolico, kar je bilo veliko finančno breme.Lovski dom so dali v najem in je zelo priljubljena izletniška točka primerna za različne prireditve,praznovanja in ostale dejavnosti.

Trenutno družina šteje 89 članov. Tudi pri LD Smuk Semič je kot v večini lovskih družin problem starostna struktura, saj je povprečna starost 56 let. Pogrešajo mlade ljudi in vprašajo se lahko ali so storili dovolj, da bi jih pritegnili v njihove vrste. Najbrž so si naredili medvedjo uslugo tudi z visokimi pristopninami, ki so jih imele lovske družine in šele novi lovski zakon jih je ukinil. Prav tu je velik problem in dosti krat se vprašajo, kako bo ob tem trendu lovska družina izgledala čez 20,301et.

Najbrž na to veliko vpliva tudi življenjski slog, ki se je v zadnjih letih močno spremenil. Ko so bili otroci so se igrali po travnikih, gozdovih in že tedaj spoznavalinaravo in njene prebivalce. Danes pa so tu računalniki,tablice, pametni telefoni.

A pustimo času čas. Divjad je tudi po lovskem zakonu iz leta 2004 ostala državna last.

Mnogi jim zavidajo in hvalijo organiziranost lovstva v Sloveniji, mnogi komaj čakajo, da se bo kaj spremenilo, da bodo prevladali drugačni interesi, kapital in takrat nebo več lovec preprost domač človek, ampak nekdo drug.



Toni Šercelj predsednik LD Smuk -Semič


Dr. Ivan Kos