Pomeranian Svet24.si

VIDEO: Poglejte, kako je psiček v ZDA pregnal ...

profimedia-0715131113 Svet24.si

Finska premierka po objavi posnetka z zabave ...

dragic doncic 22 af Necenzurirano

Konec omejitev TV prenosov Dončića in nogometašev

katarina kecek PL Reporter.si

Katarina Keček: Zaradi resnice o spolnem ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

Kristjan Čeh, Anna Maria Orel Njena.si

Kristjan Čeh: Ljubezen je premagala vse ovire

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

Novice Novo mesto/Dolenjske Toplice

FOTO: Mednarodna konferenca ITIS 2019

Piše: FIŠ, M.U.

Čas objave:
23.11.2019 07:23

V Dolenjskih Toplicah, je v petek, 8. novembra, potekal glavni del že 11. mednarodne konference Informacijskih tehnologij in informacijske družbe ITIS, ki jo vsako leto v novembru organizira Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (FIŠ).

mednarodna-konferenca-itis-2019, fiš
Mednarodna konferenca ITIS 2019
Foto: Miodrag Stanković, MBS

Konferenca ITIS se vsako leto osredotoča na interdisciplinarna prepletanja med družboslovnimi in računalniškimi vedami. Letos je konferenca posvetila posebno pozornost etičnim dilemam glede sodobnih izzivov povezanih z umetno inteligenco.

mednarodna-konferenca-itis-2019, fiš
Mednarodna konferenca ITIS 2019
Foto: FIŠ

Prvi vabljeni govornik na konferenci je bil Mark Coeckelbergh (UniversityofVienna, Avstrija), ki je član več mednarodnih teles na področju robotike in umetne inteligence. Predaval je o umetni inteligenci ter o etičnih in političnih izzivih povezanih z njo. Drugi govornik je bil Martin Mihajlov (Ss. Cyril&MethodiusUniversity, Severna Makedonija in Inštitut Jožef Štefan, Slovenija), ki je predaval o blockchain ekonomiji. Sledilo je predavanje Lea Mršića (Algebra UniversityCollege, Hrvaška), ki je strokovnjak na področju analitičnih metod in podatkovnega menedžmenta. Predaval je o umetni inteligenci, o prehodih med ustvarjalnostjo, poslovno vrednostjo in kaosom. Četrti govornik Vojislav Kecman (Virginia CommonwealthUniversity, ZDA), pa je strokovnjak na področju učečih se algoritmov in je izvedel predavanje na temo strojnega učenja, umetne inteligence in novih/starih algoritmov.

mednarodna-konferenca-itis-2019, fiš
Mednarodna konferenca ITIS 2019
Foto: FIŠ

Poleg omenjenih je na konferenci svoje prispevke predstavila vrsta strokovnjakov iz Slovenije in tujine (iz Avstrije, Severne Makedonije, Hrvaške, ZDA, Bosne in Hercegovine ter Srbije), katerih raziskovalno področje se tematsko tesno prepleta s konferenčno tematiko.

Program konference in dodatne informacije najdete na spletni strani itis.fis.unm.si. Na omenjeni spletni strani, pa je prav tako dostopen zbornik povzetkov.

mednarodna-konferenca-itis-2019, fiš
Mednarodna konferenca ITIS 2019
Foto: Miodrag Stanković, MBS