stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Dolž

FOTO: 80 let PGD Dolž

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.08.2016 10:00

Prostovoljno gasilsko društvo Dolž je minulo soboto praznovalo 80 let delovanja. Uradni del praznovanja se je začel s prihodom ešalona, slovensko in gasilsko himno, v katerem so se domačim gasilkam in gasilcem pridružili še kolegi iz šestih društev sektorja Stopiče in sosednjega Prostovoljnega gasilskega društva Gabrje.

Kot smo lahko spremljali, je poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Dolž, tovariš Jože Avsec raport predal članu upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije in regijskemu predsedniku, tovarišu Marjanu Šmalcu.

Na svečanosti so poleg domačega predsednika društva Janeza Juršiča, spregovorili tudi namestnik predsednika Gasilske zveze Novo mesto Janez Gornik, član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenij in regijski predsednik Marjan Šmalc, predsednik Krajevne skupnosti Dolž Anton Turk. Kot so sporočili so prireditev z domiselno točko popestrile učenke in učenci podružnične šole Dolž. Sledil je slovesni blagoslov vozila, predaja ključev in preiskus večnamenskega vozila BREMACH. Hkrati so podelili tudi zahvale, plakete, priznanj za dolgoletno sodelovanje članom, članicam in veteranom PGD DOLŽ, prireditev pa so zaključili z mešanim pevskim zborom DU Podgorje. Sledila je velika vrtna veselica.


Gasilstvo v Dolžu in na slovenskem ima dolgoletno tradicijo, prostovoljna gasilska društva pa še danes veljajo za najbolj množično obliko prostovoljstva pri nas in predstavljajo enega od najpomembnejši temeljev zaščite in reševanja. Prav s tem namenom je leta 1936 župsko glavarstvo Novo mesto izdalo dovoljenje, da pri takratnem Gasilskem društvu Stopiče začne delovati dolški mladinski odsek prostovoljne gasilske čete in odsek odrasle čete. S tem so bili vzpostavljeni temeljni pogoji za sistematično izobraževanje in delovanje za tisti čas kar dobro opremljenih enot, ki sta sprva šteli 22 in 19 članov. V naslednjih desetletjih so Dolški prostovoljni gasilci postopoma dokupovali opremo. Leta 1963 je desetina od stopiške župnije odkupila hišo sredi Dolža, v kateri so uredili prvi gasilski dom. Prelomni dogodek sega v leto 1975, ko so gasilci začeli delovati pod okriljem lastnega društva - Gasilskega društva Dolž. Od tu naprej se je začela pisati zgodba gasilske tradicije, izobraževanja in pridobivanja tako novega članstva kot tudi za delovanje potrebne opreme. Vse to, da bi lahko kar najbolj uspešno sledili svojemu osnovnemu poslanstvu –pomoči sočloveku v času največjih stisk in nesreč. "Letošnje jubilejno leto si bodo naši gasilke in gasilci Dolža zapomnili ne le po slavju, temveč in predvsem po nakupu novega gasilskega vozila Bremach, ki je pomembno dopolnilo voznega parka. S tem namenom smo pri gasilskem domu, ki datira v leto 1977, letos dogradili prizidek – garažo za novo vozilo." so še zapisali v sporočilu za javnost v PGD Dolž.