stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

FOTO: Ani-etno-macija - kulturna raznolikost in medkulturni dialog bogati našo družbo

Piše: DRPD Novo mesto, S.F.

Čas objave:
11.11.2019 14:06

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto že vrsto let deluje na področju vključevanja najbolj ranljivih skupin prebivalstva. Med njimi so na Dolenjskem še posebej izpostavljeni ženske in mladi iz etničnih skupin. Zanje v društvu od oktobra 2018 izvajajo projekt Ani-etno-macija, s katerim si želijo izboljšati položaj najranljivejših, jim pomagati pri njihovi socialni vključenosti in izboljšati njihove zaposlitvene možnosti. Vse to pa v okviru projekta dosegajo preko kulturnega udejstvovanja in pridobivanja »mehkih« veščin udeležencev.

oglaševanje 1.jpg
Delavnica oglaševanja
Foto: DRPD Novo mesto

Za mlade in ženske iz etničnih skupin, ki so se vključili v projekt, so tako skozi vse leto potekale delavnice, na katerih so pridobivali nova znanja in veščine, ki jim bodo lahko koristile pri pridobivanju zaposlitve in pri vključevanju v lokalno okolje.

oglaševanje 2.jpg
Delavnica oglaševanja
Foto: DRPD Novo mesto

Za mlade so potekala usposabljanja za pripravo komunikacijskih produktov (kreativnih sporočil, sloganov, oglasov), kar je splošno uporabna in zaželena veščina v različnih panogah. Poleg tega so bila mladim namenjena tudi usposabljanja za otroško animacijo, v sklopu katere so se udeleženci usposobili za samostojno izvajanje animacij (z etno elementi) za otroke, ki postajajo v zadnjem času vse bolj tržno zanimiv produkt. Ženskim udeleženkam so bile namenjene delavnice šivanja, na katerih so se učile predelovati in izdelovati oblačila z etno pridihom. Skupno se bo tako preko celotnega leta v okviru projekta usposobilo 60 žensk in mladih.

šivanje1.jpg
Šivanje
Foto: DRPD Novo mesto

Projekt Anietnomacija bo tako izboljšal njihove zaposlitvene možnosti, naredil kulturo pripadnikov etničnih skupin vidnejšo in olajšal vključevanje najranljivejših v njihovo lokalno okolje. S tem želi DRPD izpostaviti pomen kulturne raznolikosti, ki bogati družbo in tako prispevati k bolj vključujoči ter odprti družbi za vse. Projekt se bo zaključil s koncem leta 2019.

boštjan pucelj poslikava obraza.jpg
Poslikava obraza
Foto: Boštjan Pucelj