stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

FOTO: Beli čeveljčki Ivanke Mestnik

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.06.2016 10:42

Beli čeveljčki je najnovejši roman pisateljice Ivanke Mestnik, ki je pred kratkim izšel pri Založbi Snovanja. Skupaj z Sonjo Babič, ki je zgodbo navdahnila in v njej nastopa kot glavna junakinja, ga je predstavila širši javnosti v Trdinovi čitalnici Knjižnice Mirana Jarca.

Poleg avtorice in junakinje je nekaj besed na temo odraščanja otrok brez staršev, kateri sledimo tudi v romanu, spregovorila Mateja Petric, univerzitetna diplomirana pedagoginja, ki deluje v Posvetovalnici za učence in starše Novo mesto. Za lep in zanimiv tok pogovora je skrbela moderatorka večera Tina Cigler. S svojimi glasbenimi točkami pa so večer popestrili tudi otroci Glasbene šole Marjana Kozine.

Ivanka Mestnik in Sonja Babič sta se srečali že pred leti in tesneje ju je povezala prav podobna življenjska usoda, čeprav sta odraščali daleč narazen, ena na Primorskem oz. v Italiji in druga na Dolenjskem. Obe učiteljici, predani poklicu, obe s težkimi življenjskimi preizkušnjami, zgodbami, ki človeka ne pustijo ravnodušnega. Tako je po letih raziskovanja in brskanja po zgodovini ter zapisovanja Sonjine življenjske usode nastal tokratni roman, ki nas popelje v čas odraščanja male deklice, v čas po drugi svetovni vojni.
Gre za krasen preplet fikcije, dogodkov iz preteklosti in osebne zgodbe gospe Sonje. Junakinja romana, ki ji komaj mesec in pol stari umre mama, oče pa se zanjo ne zmeni, odrašča s starimi starši. Deklica brez staršev, z ogromno notranje moči in poguma se tako že zgodaj nauči spopadati s težavami, da vendarle doseže svoj cilj.


Sonja Babič je Slovenka, ki živi v Italiji, kjer je s svojim poklicnim delovanjem, močno vizijo, trmo in vztrajnostjo, kot ravnateljica, pustila neizbrisen pečat v Dijaškem domu Srečka Kosovela v Trstu ter stkala trajne vezi z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Spregovorila je o svojih težkih preizkušnjah, s katerimi se je soočala skozi življenje, in o težavah, predvsem v odnosih, ki izvirajo prav iz težkega otroštva. Na pomen vloge staršev v zgodnjem otroštvu in travmatične izkušnje, ki jih otroci razbitih družin dostikrat nosijo s sabo skozi celotno življenje, je opozorila tudi Mateja Petric, ki se s podobnimi zgodbami srečuje vsakodnevno v Posvetovalnici za učence in starše. Kot je poudarila, je pomembno, da težave prepoznamo, se z njimi soočimo in pravočasno razrešimo, predvsem pa, da poiščemo strokovno pomoč. Tako kot za zobobol poskrbi zobozdravnik, je pravi strokovnjak ključen tudi za pomoč pri osebni bolečini in duševni stiski.

Ivanka Mestnik, ki je tudi zagovornica Knjižnice Mirana Jarca, je sicer svojo pisateljsko strast začela živeti šele po upokojitvi. Do sedaj je izdala preko dvajset otroških in mladinskih zgodb ter romanov za odrasle in pravi, da je to njen zadnji roman. A kot rada poudari, bo pisala, dokler ji bo to dopuščalo zdravje. In morda bodo Beli čeveljčki dobili nadaljevanje. Življenje Sonje Babič je nanizalo vrsto zanimivih zgodb in kot pravi avtorica, ima zbranega gradiva na več sto straneh, je zapisala Alenka Murgelj iz novomeške Knjižnice Mirana Jarca