volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Adlešiči

FOTO: Belokranjski sokovi in žganja na ocenjevanju v Rimu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
01.04.2016 05:27

Strokovna komisija ocenjevalcev sadnih sokov in naravnih žganj je na Domačiji Raztresen ocenila 30 vzorcev sokov in 29 žganj in likerjev.

Komisija sestavljena iz večinoma Belokranjskih strokovnjakov s tega področja, podkrepljenih s sodelavci iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica in Nacionalnega parka Risnjak je ocenila 30 vzorcev sokov in 29 žganj in likerjev. Količina ni posebno velika (včasih je bilo teh vzorcev kar nekajkrat več), zato pa je kvaliteta odlična. Rezultati bodo podrobneje predstavljeni v petek 8. aprila.

Javni zavod Krajinski park Kolpa nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov v skrbi za ohranjanje in obnovo visokodebelnih travniških sadovnjakov. Ti nasadi starih sort sadja so zelo pomembni za ekstenzivno pridelavo sadja, imajo pa tudi pomembno vlogo pri ohranjanju biotske raznovrstnosti saj nudijo ugodno bivalno okolje številnim manjšim in večjim organizmom. Velik kje tudi njihov pomen v prispevku k ohranjanju tipičnega izgleda krajine. Letošnje leto je deležnikom parka JZ KP Kolpa doniral 170 sadik različnih (v preteklih letih pa že večkrat) – praviloma starih sadik sadja, ki so primerne za ekstenzivno pridelavo. Prav tako nameščajo tudi hotele za žuželke, ki nudijo zatočišče pomembnim žuželkam, ki ohranjajo ugodno zdravstveno stanje v sadovnjaku. Z osnovnošolci so že v preteklih letih izdelovali ptičje valilnice, ki jih nameščamo deloma po pohodnih poteh, deloma pa v te sadovnjake in mali duplarji, ki jih naselijo se potem hranijo s škodljivci, ki škodujejo drevesom ali plodovom v sadovnjaku. Poleg najbolj razširjenih sinic, je tipičen prebivalec sadovnjaka tudi vijeglavka.

V preteklih letih so v okviru projekta »Od vijeglavke do soka« izvedli tudi več oživitvene rezi teh visokih dreves in ko bo zopet kakšna možnost bodo s tovrstnimi aktivnostmi nadaljevali. Vsa zgodba z sedaj mednarodnim ocenjevanjem sokov in žganj se je začela v želji ohranjanja pomembnega biotopa – travniških sadovnjakov, ob zavedanju, da bodo ti obstali, če se bodo ustrezno vzdrževali in obnavljali. Seveda bodo dolgoročno preživeli le če bodo tudi gospodarsko zanimivi. To bodo le, če bo pridelek pospravljen in ustrezno donegovan ter ponujen na trgu. In tako je zgodba zaokrožena.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v ocenjevalnih postopkih na razpisih za dopolnilne dejavnosti zaradi strokovnosti ocenjevanja dobitnikom priznanj belokranjskega ocenjevanja dodatno izboljšalo oceno pri točkovanju vlog.