pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Semič

FOTO: Blagoslov velikonočnih jedi v Semiču

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.03.2016 12:14

Tradicija in pobožnost nam nalaga različna dejanja, preko katerih krepimo svojo vero, svojo pripadnost Kristusu in tudi krepimo zavedanje svoje deležnosti v Kristusovem skrivnostnem telesu to je Cerkev. Eno izmed takšnih dejanj je tudi blagoslov velikonočnih jedi. Danes so velikonočne jedi blagoslovili v cerkvi SV Štefana v Semiču in v cerkvi Marije vnebozete, ki je blagoslovil semiški župnik Luka Zidanšek

V cerkvah so danes postavljene kulise Božjih grobov. Toda četudi kulise, ti grobovi niso prazni. V njih leži Jezus. Pravcati Jezus, ne neka simbolična figura, ne neka pravljica ali legenda. Jezus Kristus, ki je zaradi nas trpel. Zaradi nas in naših grehov. In, ki je zaradi nas umrl, da bi mi živeli. In sedaj čaka vstajenja.

Velikonočne jedi v košarah pa so simboli. So simboli, znamenja, Kristusovega trpljenja. Namen blagoslova velikonočnih jedi je, da se zavemo Božje dobrote in darov, ki smo jih prejeli od Boga, ter da začutimo Božjo bližino in navzočnost v vsakdanjem življenju. Blagoslov prebudi misel in hvaležnost za milosti, ki izhajajo iz velike noči, in nas opozori na Božjo bližino. Zato je prav, da se vprašamo, kaj pravzaprav ti simboli velikonočnih jedi pomenijo.
Meso (šunka) je podoba Jezusa Kristusa, ki je pravo velikonočno Jagnje, ki je bilo darovano za naše grehe. Spominja nas tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti. Je simbol Kristusovega telesa v grobu.
Potica oz. kruh je znamenje Božje dobrote in človekovega dela. Kot znamenje življenja nas spominja na Kristusove besede o zrnu, ki mora v zemlji umreti, da lahko obrodi sad (prim. Jn 12,24). Nekoč so bile potice bolj okrogle kakor danes, zato lahko ponazarjajo tudi Kristusovo krono.


Korenine hrena nas spominjajo na žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ. Ko okušamo njegovo ostrino, se spomnimo, da je Kristusovo trpljenje cena našega odrešenja. Grenkoba nas spominja na Kristusovo žejo na križu, ki je bila predvsem žeja po človeški in Božji bližini.

In na koncu. Velike noči si skoraj ne znamo predstavljati brez pirhov. Pa naj bodo pravi ali čokoladni, oboji simbolizirajo kri, ki priteka iz Jezusovih ran. Pa tudi solz, ki jih je za nas pretočil.
Velikonočna jedila v domu in družini ustvarjajo »Božje okolje« in so simboli velikonočne večerje, ki jo je Jezus obhajal s svojimi učenci, Njegovega trpljenja, ter simbol daritve velikonočne gostije, na katero smo vsi povabljeni.