stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Brežice

FOTO: Bračkovič in Jazbec zmagala

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.04.2016 14:20

V Mestni hiši v Brežicah je že četrtič zapored potekala razglasitev županovega vina in tretjič, odkar se za županovo vino izbira dvojček vin priznanega tradicionalnega poimenovana (PTP) cviček in beli bizeljčan.

Zmagovalec je bil izbran iz vzorca najbolje ocenjenih vin v okviru šestih vinogradniških društev, ki delujejo v brežiški občini. Najboljši cviček PTP je pridelal Stanislav Barkovič iz VD Jesenice-Dolina, najboljši beli bizeljčan PTP pa je Tomaž Jazbec.

2 vinorodna okoliša, 6 vinogradniških društev, 57 vzorcev vin, 2 zmagovalca
Pri izboru županovega vina je sodelovalo vseh šest vinogradniških društev, ki so najprej opravila ocenjevanje vin znotraj društva in v nadaljnji izbor predlagala 10 najboljših vzorcev. V vsakem vinorodnem okolišu delujejo tri društva in sicer v okolišu Bizeljsko Sremič VD Sromlje, DV Bizeljsko in VD Pišece, v vinorodnem okolišu Dolenjska pa VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki in DV Jesenice-Dolina.

Komisija v sestavi Milene Rožman, Romana Baškovča, Branka Bosine, Jožeta Praha in Adija Brodija je imela zahtevno nalogo izbrati najboljšega med najboljšimi. Po besedah predsednice komisije Milene Rožman, vodje izpostave kmetijske svetovalne službe Brežice, so letošnji ocenjeni vzorci vin dosegli odlične ocene,ene najvišjih v zadnjih letih, kar pomeni, da je bilo delo vinarjev natančno in dosledno, saj je uspelo vinogradnikom pridelati kakovostna vina.


Izbor županovega vina je potekal v organizaciji Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Strokovna komisija je ocenila 27 najbolje ocenjenih vzorcev cvička PTP iz vinogradniških društev VTD Gadova peč, VTKD Cerklje ob Krki in DV Jesenice-Dolina in 30 najbolje ocenjenih vzorcev belega bizeljčana PTP iz vinogradniških društev VD Sromlje, DV Bizeljsko in VD Pišece. Najbolje ocenjeni cviček PTP je pridelal Stanislav Barkovič, prejel je oceno 16,33, najbolje ocenjeni beli bizeljčan PTP pa je pridelal Tomaž Jazbec, zanj je prejel oceno 17,30 točk.

Prehodna skulptura v roke zmagovalcev 24. junija!
Dvojček zmagovalnih vin bo Občina Brežice uporabljala kot protokolarno darilo z namenom promocije lokalnih kakovostnih vin. Na festivalu Brežice, moje mesto 2016 - Dan kruha, vina in salam bosta zmagovalna vinogradnika prejela prehodno skulpturo, ki bo v njuni lasti vse do naslednjega leta, ko jo bosta v roke dobila nova zmagovalca izbora, so še sporočili iz ZPTM Brežice.