IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Peking

FOTO: Brežice imajo olimpijsko medaljo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
25.08.2016 12:05

Ponoči so se iz Pekinga vrnili tekmovalci in mentorja, ki so Slovenijo zastopali na 13. geografski olimpijadi, ki je potekala od 16. do 22. 8. 2016. V konkurenci 50 držav in 200 tekmovalcev so se vsi uvrstili med prejemnike medalj, kar pomeni med najboljšo tretjino udeležencev.

Žana Florjanič Baronik z Gimnazije Brežice in Anže Šumah s Šolskega centra Ravne na Koroškem sta se okitila s srebrno medaljo, Ana Medja Gimnazije Želimlje in Blaž Murko z Gimnazije Ptuj sta si okoli vratu obesila bronasto medaljo.

Za končni rezultat vsakega tekmovalca se seštejejo točke iz treh disciplin: esejskih odgovorov na naloge, ki temeljijo na preučevanju geografske literature; utemeljevanja odločitev, ki so posledica terenskega raziskovanja tekmovalcev; kviza, ki sloni na poznavanju logiki geografskega razumevanja pokrajine in na prepoznavanju krajev ter lokaciji geografskih procesov in pojavov v svetu.

Slovenski tekmovalci so bili izbrani na državnem tekmovanju, ki je bilo aprila v Rogaški Slatini.

Izjemni ekipni rezultat slovenskih dijakov je posledica dobrih priprav, ki jih je v juniju, juliju in avgustu organiziral Zavod RS za šolstvo, izvajali pa državni koordinator Danijel Lilek ter mentorji Boštjan Špiler (Gimnazija Brežice), Janja Terbuc (Gimnazija Ptuj), Tina Šlajpah (Gimnazija Želimlje) in Mojca Merzlak Krebs (Gimnazija Ravne na Koroškem).

Tekmovanje poteka od leta 1996 in Slovenija je ob Nizozemski in Poljski edina država, katere tekmovalci sodelujejo že od vsega začetka.

Prihodnje leto bo 14. olimpijada v Beogradu, Slovenija pa bo organizator območne geografske olimpijade držav Jugovzhodne Evrope.