pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Dolenja vas

FOTO: Crknene podgane in varna vožnja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.05.2016 09:34

Motoristični klub Crknene podgane iz Dolenje vasi pri Ribnici ima le osem članov, a je od ustanovitve leta 2009 zelo dejaven. Tudi z izpeljano četrto akcijo, s katero so želeli opozoriti na nevarnosti na cesti in kako pravilno nuditi prvo pomoč.

Izobraževanju članov in ostalih, ki jih je vsako leto več, dajejo posebno težo.

»Pomlad je varljiva, ceste prevečkrat postanejo grob motoristom. Da bi se poškodbam in hujšim rečem izognil ter prijateljem predvsem ponudili nekaj osnovnih nasvetov, smo povabili reševalca Primoža Velikonjo iz Zdravstvenega doma Kočevje ter policiste iz Ljubljane in Ribnice, ki strokovno in praktično obvladajo, kako ravnati v kočljivih položajih pri vožnji ter reševanju ponesrečenega na cesti,« je dejal Vinko Rus, član kluba.

Primož Velikonja, vodja kočevske reševalne postaje je poudaril, da je treba pri prometni nesreči motorista pogledati po celem telesu in ugotovitvi ali ima večje krvavitve. Ko se ustavi curljanje krvi se je treba osredotočiti na začetne postopke oživljanja z masažo v kombinacijo z umetnim dihanjem.


Pomembno je ugotoviti poškodbo glave motorista in pravilno ravnati s čelado. Primož je pokazal še praktično uporabo defibrilatorja, ki ga je Športno društvo Lončar, ob pomoči podjetja Inotherm, namestilo na stavbo bivše krajevne skupnosti v središču Dolenje vasi. Za motoriste je bila zelo poučna in zanimiva tudi vožnja na poligonu.

Prava paša za oči je bila razstava starodobnikov, motorjev, o kateri razmišljajo, da bi jo v prihodnje priredili samostojno. Dogodek je popestril tudi nastop ribniških mažoretk.

Vinko Rus o dogodku