stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Črnomelj

FOTO: Črnomaljsko obvoznico tudi uradno odprli

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
10.07.2015 06:58

V Črnomlju so danes odprli nekaj več kot kilometer drugega dela tamkajšnje obvoznice, ki je središče kraja v veliki meri razbremenila tranzitnega prometa. Celotna obvoznica s svojim prvim in drugim delom v skupni dolžini skoraj 2,5 kilometra je stala nekaj manj kot devet milijonov evrov. Odprtja se je udeležil tudi minister Peter Gašperšič.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je povedala, da so novo obvoznico gradili v dveh etapah, graditi pa začeli leta 2008. Njen prvi del je stal nekaj več kot pet milijonov in drugi približno 3,5 milijona evrov. Za prvi del je denar v glavnini prispevala država, za drugi del obvoznice bodo 85 odstotkov naložbe pokrili z evropskimi sredstvi, razliko bosta pokrili država in občina, je dodala.

Drugi del obvoznice, ki so jo začeli graditi pred dvema letoma, so zgradili do konca preteklega leta. Zaradi lastniških zapletov so jo prometu predali konec maja, danes pa še uradno odprli. Nova črnomaljska obvoznica z vsemi priključki, mostom čez Dobličico in drugo infrastrukturo ima tudi vsa potrebna dovoljenja.

Županja je še ocenila, da je obvoznica že razbremenila promet skozi črnomaljsko mestno jedro. Hkrati pa je ministra za infrastrukturo Gašperšiča opozorila, da je v Beli krajini še nekaj ozkih prometnih grl.

Tako se belokranjska podjetja, ki bi rada svoje blago na Hrvaško vozila čez mejni prehod Vinica, tam soočajo z omejitvijo prehoda po mostu čez Kolpo na 7,5 tone. Gre namreč za nesmiselno administrativno oviro, ki jo je treba čim prej odpraviti, saj most zmore obremenitev do 30 ton, je dejala.

Kot drugo težavo je navedla stare in prenizke nadvoze na nekaterih belokranjskih cestah, ki podjetjem z večjimi tovori zaradi svoje neprevoznosti povzročajo dodatne stroške. Z njihovo poglobitvijo bodo omenjeni problem rešili do konca avgusta, je še napovedala Čemas Stjepanovičeva, kar je potrdil tudi minister Gašperšič.

Po besedah ministra je obvoznica pomembna pridobitev, ki bo poleg svojega osnovnega namena okrepila območno prometno varnost in omejila obremenjenost s hrupom. Sicer pa bo treba zdaj črnomaljsko obvoznico povezati z načrti za belokranjski del ceste tretje razvojne osi, je še povedal Gašperšič.

Nekaj več kot kilometrski del drugega dela črnomaljske obvoznice obsega še približno pol kilometra priključnih cest in deviacij ter 80-metrski most čez Dobličico.

V okviru navedenega projekta so zgradili še tri nova križišča oz. krožišča in vso potrebno infrastrukturo s kolesarskimi stezami, površinami za pešce ter razsvetljavo. Uredili so tudi okolico obvoznice, občina pa je financirala prestavitev komunalnih vodov in dela črnomaljskega vodovoda.

Minister Gašperšič o črnomaljski obvoznici