stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Črnomelj

FOTO: Dobrodelni v Jurjevanjski dragi

Piše: RIC Bela Krajina

Čas objave:
24.06.2018 09:27

Na poletni solsticij, je potekal drugi dan 55. Jurjevanja v Beli krajini, katerega program je bil v celoti izveden v Jurjevanjski dragi. Od zgodnjega večera so v drago prihajale mlade družine, najstniki, stari starši, stari znanci in drugi obiskovalci, ki so ob prijetnem poletnem večeru poležavali na travi...

20180621_jurjevanje_cetrtek-17.jpg

Igrali so pastirske igre kot so prašičkanje, ciljanje koze in kamenčkanje ter se medgeneracijsko družili.

20180621_jurjevanje_cetrtek-207.jpg

V dragi je najprej potekala osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti z govorom županje Občine Črnomelj Mojce Čemas Stjepanovič.

Mojca Čemas Stjepanovič

Kulturni program je potekal v izvedbi črnomaljskih osnovnošolcev in srednješolcev. Ti so se predstavili v plesnih točkah, z mažoretnim nastopom, z glasbeniki črnomaljske glasbene šole, s pevkami in z recitatorji ter z ženskim pevskim zborom.

20180621_jurjevanje_cetrtek-573.jpg

Sledil je plesni nastop folklorne skupine C.I.D.A.N. Mi Peru iz Peruja, ki se je predstavila v dveh različnih folklornih kostumih, in sicer v rdeče-belih oblačilih, s katerimi so predstavili obalne plese, ki so jih plesali suženjstva osvobojeni Afričani, ter plese perujske Amazonije v kostumih sestavljenih iz perjanic, opičjih lobanj in školjk.

20180621_jurjevanje_cetrtek-592.jpg

Ob solsticiju so v Jurjevanjski dragi prižgali tudi kres. Pravijo, da se o kresi dan obesi. Kresni ogenj naj bi pomagal soncu, da bi dajalo svetlobo za rast in zorenje pridelkov. Na kresno noč se tako končuje 2-mesečna ladarska doba, ki se začenja z jurjevim v aprilu. Ob kresu so zapele Adlešičke Kresnice na način pretakanja.

20180621_jurjevanje_cetrtek-744.jpg

Večer se je zaključil z dobrodelnim koncertom priznanih slovenskih glasbenikov kot so Magnifico, s posebnima gostjama, z domačinkama Ivono in Kim, ki sta zapeli Pastirče mlado, in Pero Lovšin, ki je na oder po 12 letih stopil s skupino Birsa Brothers.

Pero lovšin

Nastopili sta še belokranjski skupini 2B in Pulover.

20180621_jurjevanje_cetrtek-764.jpg

Organizatorji se zahvaljujejo vsem nastopajočim, ki so se z veseljem odzvali povabilu na dobrodelni koncert in se odrekli honorarju, ter vsem obiskovalcem in ostalim posameznikom, ki so darovali prostovoljne prispevke ter nakazali sredstva na račun Gasilske zveze Črnomelj. Zbrani znesek bo znan naknadno.