stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Brez opisa

FOTO: Domoznanska zbirka v prenovljenih prostorih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.04.2016 17:25

V Brežicah so včeraj, na dan slovenske knjige, slovesno odprli prenovljene prostore domoznanske zbirke Knjižnice Brežice.

Domoznanska zbirka skrbi, da se ustvarjalnost ohranja iz roda v rod in je dostopna najširši javnosti. Obsega zbiranje, obdelovanje in hranjenje knjižničnega gradiva, vsebinsko ali preko avtorjev povezanega z občino. Domoznanska zbirka Knjižnice Brežice v večini pokriva območje občine Brežice.

Zbrane je uvodoma nagovorila mag. Tea Bemkoč, direktorica Knjižnice Brežice. Dejala je, da se je Knjižnica Brežice v zadnjem desetletju prilagajala hitremu razvoju in sledila potrebam njenih uporabnikov. Z novimi prostori leta 2006 je postala sodobno kulturno in komunikacijsko središče. Izpostavila je, da je knjižnična zaloga iz začetnih 399 prerasla na današnjih 120.000 enot raznovrstnega knjižničnega gradiva. Vloga knjižnice se od tradicionalne izposoje gradiva pomika k uporabi knjižničnih prostorov. Število aktivnih članov se je v zadnjem desetletju zmanjšalo, skoraj dvakratno pa se je povečal fizični obisk. Izrazito se je povečala ponudba raznolikih programov za vse starostne skupine. Pojasnila je, da imajo dve premični zbirki: v Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki in v Osnovni šoli Maksa Pleteršnika Pišece, kjer so jeseni 2013 avtomatizirali izposojo. Direktorica je še povedala povedala, da  so doslej domoznansko gradivo zbirali, ga nekaj tudi obdelali, zdaj pa sledi načrtno razvijanje te dejavnosti. Podatke, ki si jih je Savica Zorko ročno izpisovala na listke, bodo digitalizirali in jih shranili, so med drugim sporočili iz brežiške knjižnice.

Slavnostni govornik na prireditvi, ki so jo posvetili prvi upraviteljici ljudske knjižnice v Brežicah, je bil Ivan Molan, župan občine Brežice.

V zahodni del slovenskega naselitvenega prostora, od koder je po rodu bila Savica Zorko, nas je s pesmijo popeljala Mihaela Komočar Gorše, učiteljica na Oddelku za petje Glasbene šole Brežice. Z verzi iz pesmi Ivana Minattija, Savici posebej ljubega pesnika, je razvajal Luka Pesjak, dijak Gimnazije Brežice.


Kulturno društvo Pleteršnikova domačija Pišece je domoznanski zbirki Knjižnice Brežice podarilo dva zvezka originalnega Pleteršnikovega Slovensko-nemškega slovarja. Dragoceno zapuščino je predal Martin Dušič, predsednik Društva za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece.
Ivan Molan, župan občine Brežice, je domoznanski zbirki Knjižnice Brežice izročil tretji album štajerskih vedut z naslovom Slovenještajerske vedute Carla Reicherta, v katerih najdemo vedute gradov Bizeljsko, Brežice in Pišece.

Mag. Tea Bemkoč je ob darilih dejala: "Domoznanstvo je srce knjižnice in vsako novo delo v okviru domoznanske zbirke knjižnici in kraju prinaša poseben utrip. Dobro sodelovanje med knjižnico in domačimi avtorji je podobno harmoniji med knjigo in bralci. Takšno povezovanje pa vsekakor vodi k boljši prepoznavnosti naše lokalne kulture."

11. oktobra bodo s proslavo obeležili 90. rojstni dan velikega jezikoslovca in rojaka akademika prof. dr. Jožeta Toporišiča in 70. obletnico delovanja knjižnice po drugi svetovni vojni. Ob jubileju so z Društvom zbirateljev Verigar Brežice izdali jubilejno znamko, ovojnico in žig. Avtor teh unikatov je grafik specialist Leon Zakrajšek.