franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Fara

FOTO: Društvo, ki drži kostelske niti vsakdana

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.04.2016 17:41

Člani Turistično športnega društva Kostel, ki šteje več kot 200 članov, sama občina pa ima nekaj več kot 700 prebivalcev, so na letni skupščini pod drobnogled vzeli delo v lanskem letu.

To je bilo po besedah predsednika dr. Stanka Nikoliča, ki društvo vodi od ustanovitve leta 1991, zelo uspešno na vseh področjih, še posebej pa na okoljskih in kulturnih projektih.

Kostelci združeni v spomladanski akciji Moja dežela, lepa in urejena, so zvesto uredili sleherni kotiček svoje idilične doline. Še posebej je društvo prepoznavno po pripravi ekoloških in tekmovalnih spustov na Kolpi, štirikrat na leto (prvi bo za prvomajske praznike) ter tradicionalni ocenjevalni akciji Najlepše urejene domačije in vrtovi ter gospodarska poslopja. Na tisoče ur prostovoljnega dela na leto niti ne štejejo. Na skupščini so podelili štiri priznanja Turistične zveze Slovenije za razvoj turizma v državi. Srebrni znak je šel v roke Marici Jurjevič, Jožici Jurkovič in Bojani Selan, bronasti pa Nives Rauh.


"Društvo bo med drugim nadaljevalo tudi s postavitvijo spominskih plošč zaslužnim posameznikom Kostela in dogodkom, kar bi sicer morala biti naloga občine. Pa doslej ni bila, kako bo naprej… pustimo se presenetiti," je dejal dr. Nikolič. Spomnil je, da takšne plošče na hišah spominjajo na pomembnost in zasluge duhovnika dr. Jožeta Gregoriča iz Delača, ter Južničev pri Fari. Obeležja so postavili še pri visečemu mostu v Slavskemu Lazu ter na Briškijevi hiši v Potoku, kjer je nekoč delovala čipkarska šola. Na to ročno obrt spominja tudi plošča na hiši pri Fari. Spomenikov naravne in kulturne dediščine je na Kostelskem še veliko, med prvimi bo spominska plošča odkrita na hiši Cetinskega. "Vsakoletnim nalogam bomo letos dodali še nekaj projektov čezmejnega sodelovanja s Hrvaško, sicer pa nas najbolj utrjuje članstvo. Med druščino je čedalje več mladih," je poudarila Nataša Letig Žagar, tajnica TŠD Kostel.

Nataša Letig Žagar o članih


Nataša Letig Žagar o delu društva