profimedia-0713119763 Svet24.si

Manekenka pravi, da pije kri svojega mladega moža

pogresani_oblacila Svet24.si

Osvojil Triglav in izginil

POL20220602BOR_7628 Necenzurirano

Na Hanovi mizi za 100 milijonov želja naftnih ...

resa velika planina Reporter.si

Uroš Urbanija se ju ni usmilil: kako sta se ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

kmetija-2022 Njena.si

FOTO: Razkrito, kje in kako bodo živeli ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Dolenjske Toplice

FOTO: Gumbarija - prodajali so za gumbe

Piše: Vrtec Gumbek, M.B.

Čas objave:
07.06.2019 22:17

V vrtcu Gumbek v Dolenjskih Toplicah, so imeli prejšnji konec meseca že 29. Gumbarijo, zaključno prireditev njihovega vrtca. Tudi tokrat so jo pripravili na jasi. Poudarek so imeli na prednostni nalogi vrtca z naslovom Eko dežela v vrtcu ter doživljanje dogajanja zgodbe Prodajamo za gumbe.

Otroke je slab mesec pred Gumbarijo v vrtcu čakalo presenečenje. Presenečenje jim je pripravil Ujtata, junak zgodbe Prodajamo za gumbe. Namesto igrač jih je v igralnici pričakal odpadni material (škatle, plastenke, zamaški, lesene deske, trakovi, blago, časopis…). V času raziskovanja odpadnega materiala je otroke s kratkim obiskom presenetil Ujtata. Prišel je v igralnico, zavrtel svoj pisan dežnik ter po igralnici raztresel gumbe. Otroci so bili zelo presenečeni ter začeli govoriti o Gumbariji.

Strokovne delavke so otroke pri igri opazovale, jih spremljale ter beležile komentarje in njihovo igro. Glede na opazovano igro in zanimanje otrok so razvijale njihovo igro, dodajale nove izzive in s tem pridobivale ideje za delavnice na Gumbariji.

DELAVNICA NA GUMBARIJI.jpg
Delavnica na Gumbariji
Foto: Vrtec Gumbek

Ravno tako kot v zgodbi, so tudi v vrtcu imeli stojnico s sadjem, kjer so pri branjevki kupovali za gumbe. Z gumbi so plačali tudi vstopnino na Gumbarijo in vstop v delavnice. S čarobnimi gumbi pa so lahko kupili tudi sadje in pecivo. 

V uvodnem programu Gumbarije so vsi otroci vrtca zaplesali. Nato so prisluhnili pevskemu zboru ter zapeli himno vrtca. Ravnateljica Andreja Koščak in pomočnica ravnateljice Andreja Mlakar sta ob tem dvigali zastavo vrtca. Pozdravili so predstavnika občine, Jureta Filipoviča, ki je spregovoril nekaj besed. Po končanem govoru jih je obiskal čarovnik Ujtata, ki je otroke kot vedno zelo razveselil in nasmejal. Sledile so igre po delavnicah.

GUMBKOV TEK.jpg
Gumbkov tek
Foto: Vrtec Gumbek

Strokovne delavke so pripravile pet delavnic, v katerih so upoštevale ideje otrok in ki so bile v večini narejene iz odpadnega materiala. V prvi delavnici so otroci sestavljali z lesenimi barvnimi kockami, kot jim je bilo prikazano na sliki, v drugi delavnici so otroci iz pajkove mreže pobirali smeti ter jih pravilno razvrstili v ustrezne zabojnike. Tretja delavnica je bila namenjena pogumnim otrokom, saj so otroci morali premagati pot mimo različnih živali, svetlobnih in zvočnih efektov. V četrti delavnici so otroci v ladjici peljali hrano za lačna dinozavra in premagati hobotnico in zmaja, ki je stražil grad. Zadnja delavnica je bila Gumbkov tek. Otroci so tekli po gozdni poti in sledili gumbkom. Med potjo so otroke pričakale table z nalogami, ki jih je moral opraviti in nato preteči do cilja.