stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Šentjernej

FOTO: Hladnokrvni plemenjaki na ogled

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.09.2015 14:47

Na hipodromu v Šentjerneju je dopoldne potekala 1. Državna razstava konj Slovenske hladnokrvne pasme. Popoldne bo sledila še podelitev priznanj in pokalov za najlepše konje.

Združenje rejcev konj slovenske hladnokrvne pasme je najštevilčnejša organizacija v slovenski konjereji, v katero je včlanjeno preko 360 članic in članov, ki v svojih hlevih širom po Sloveniji redijo najštevilčnejšo čredo konj avtohtone Slovenske hladnokrvne pasme, kar preko 3000 živali. Združenje upravlja tudi s plemenskimi žrebci, ki plemenijo na 110 plemenilnih postajah, v reji pa imajo 25 letnih in dvoletnih kandidatov za plemenjake v žrebetišču v Zgornjih Ložinah pri Kočevju.

V zadnjih letih so v reji in oskrbi konj dosegli pomembne uspehe, zelo izboljšali gospodarjenje in tudi zdravstveno stanje živali.

Združenje je tudi s strani MKGP prva pooblaščena rejska organizacija za izvajanje rejskega programa za rejo slovenskega hladnokrvnega konja. Ne glede na to, državnih sredstev za delovanje ni deležno, financirajo se iz članarin članic in članov in prostovoljnimi prispevki.

V preteklem in letošnjem letu pri reji slovenskega hladnokrvnega konja proslavljajo pomembne obletnice, od začetkov organizirane reje, prvih vpisov konj v rodovniške knjige, organiziranja rejcev v stanovske organizacije in obletnico ustanovitve ZRKSHP v sedanji obliki in izvajanja rejskega programa za rejo Slovenskega hladnokrvnega konja.

V počastitev vseh teh pomembnih dogodkov, predvsem pa zato, da opravijo pregled trenutnega stanja v reji in promovirajo njeno nadaljevanje in napredek, so se v Združenju odločili za organizacijo velike Državne razstave konj Slovenske hladnokrvne pasme ki je potekala danes dopoldne, v zibelki slovenskega konjeništva v Šentjerneju.

V ta namen so med rejci s področja celotne Slovenije odbrali približno 50 najboljših plemenskih žrebcev, preko 130 kobil z žrebeti ali brez in kar precej podmladka plemenskih živali, skupno so razstavili preko 190 konj slovenske reje. Pridružili se jim bodo tudi njihovi prijatelji, rejci iz avstrijske Koroške, ki so na razstavi predstavili kolekcijo konj pasme Norik in tudi prijatelji rejci iz sosednje Hrvaške, ki so predstavili kolekcijo konj pasme Hrvaški hladnokrvni konj. Obe pasmi konj sta pomembno zaznamovali tudi rejo Slovenskega hladnokrvnega konja. Na razstavi je bila predstavljena uporabnost konj tako za delo kot tudi v prehrani, izdan pa je bil tudi priložnostni katalog, z predstavitvijo združenja, živali in podpornikov prireditve.

Predstavitev posameznih konj je potekala od 8. pa do 12. ure, od 12.  pa do 13.30 ure pa je bila še slavnostna povorka vpreg in jahačev. Ob 17. uri sledi predstavitev najlepših konj in podelitve pokalov in priznanj.

FOTO: Nastja Pungračič (profesionalna fotografinja konj)