gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

FOTO: Jesenska grajska dogodivščina

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2015 13:36

V Posavskem muzeju Brežice so minulo sredo in četrtek izvedli Jesensko grajsko dogodivščino, ki je bila namenjena otrokom od 6. do 14. leta starosti.

Prvi dan so otroci, ob ječmenovi kavi ter koruznih in ajdovih žgancih, spoznavali življenje nekoč in pridobivanje ječmenove kave ter v muzejskih zbirkah odkrivali različne vrste žit in predmete, povezane z njihovo predelavo. Za razvedrilo smo jim pripravili presenečenje, za katero je poskrbela Turistična kmetija Zevnik, in sicer vožnjo s kočijo po grajskem dvorišču. Za malico so se okrepčali z dobrotami Društva kmetic Brežice. Prvi dan dogodivščine so zaključili z izdelovanjem mozaikov in slik iz različnih vrst žit ter žitnih ježkov.

Drugi dan sta gostji iz Društva izgnancev Brežice, Emilija Držanič in Jožica Sušin, s pripovedovanjem otroke popeljali v svet pastirjev in življenja nekoč. Otroci so se preizkusili v ličkanju in ruženju koruze ter se zabavali ob prepevanju ljudskih pesmi. Podali so se tudi na lov za skritim zakladom – iskali so malico. V nadaljevanju so se udeležili različnih dejavnostih, ki so jih pripravili – nekateri so izdelovali mlinčke iz koruznih stebel, drugi lutke iz koruznice. Izdelovali so tudi pastirske culice, pri čemer so jih vezenja učile članice Društva upokojencev Brežice, Vera Boh, Marija Vogrinc, Rezika Ferenčak in Zinka Gramc. Vsi pa so s pomočjo čutne poti doživeli kanček preteklosti, ko so bosi, tako kot nekoč pastirji, hodili po različnih naravnih materialih.

Jesensko grajsko dogodivščino so zaključili z mini razstavo, ki so jo, poleg prikaza fotografij, pripravili za starše in skrbnike.