IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Črnomelj

FOTO: Južni del 3. osi čaka na nov zakon

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.10.2015 13:14

Belokranjski županji in župan so se včeraj na črnomaljski občini sestali s predstavniki DARS-a na temo 3. razvojne osi.

Ob julijskem obisku ministra za infrastrukturo v Črnomlju je dr. Peter Gašperšič dejal, da se bo priprava potrebne dokumentacije za gradnjo 1. dela (AC NM – Maline) južnega dela 3. razvojne osi izvajala hkrati, torej ob pripravi dokumentacije za odsek AC NM – Revoz. Povedal je še, da je bilo vodenje projekta iz Direkcije RS za infrastrukturo predano na DARS d.d., zato so se belokranjski županji in župan želeli sestati s predstavniki DARS d.d., z željo, da ponovno opozorijo na pomembnost projekta za razvoj Bele krajine.

Državni prostorski načrt, 1. del, je v veljavi že tri leta, a zadeve bolj ali manj še vedno stojijo. Z vidika gospodarstva in razvoja regije je izgradnja te ceste s predorom čez Gorjance več kot nujno potrebna.

Sestanek je potekal včeraj v prostorih Občine Črnomelj. Član uprave DARS d.d. Franc Skok in direktor projektov Investicije DARS d.d. Janez Kušnik sta potrdila prenos projekta iz DRSI na DARS predvsem zaradi lažjega financiranja, saj bo šlo za cestninsko cesto. Projekt je predviden v Operativnem programu – OP prometne infrastrukture, ki se pripravlja, potrebno pa ga je vključiti v Zakon o državnem poroštvu za posojila.

Slednji mora biti sprejet, da bodo projekti, ki so v OP v naslednjih letih sploh lahko speljani.
Projekt je na 1. delu južnega dela 3. razvojne osi je razdeljen na dve fazi: I. faza (AC NM – Revoz), II. Faza (Revoz – Maline). Ocena vrednosti investicije znaša okrog 360 MIO EUR (100 MIO EUR za I. fazo, 260 MIO EUR pa za II. fazo).

Bistven je sprejem operativnega programa, ki ga pripravlja Ministrstvo za infrastrukturo, in nato sprejem poroštvenega zakona. Šele nato bodo lahko govorili o natančnih rokih za pripravo dokumentacije in dejansko gradnjo, so sporočili s črnomaljske občine in dodali, da so belokranjski županji in župan opozorili na nujnost istočasne priprave dokumentacije za oba dela južnega dela 3. razvojne osi.
» Vemo, da so ti postopki dolgotrajni, zato je nujno, da se začnejo čimprej. Čakanje na zaključek I. faze AC NM – Revoz in šele nato začetek vseh postopkov za II. fazo Revoz – Maline je absolutno prepozno, zato se mora priprava dokumentacije voditi hkrati,« so sporočili.