zakon privlačnosti Dobra karma

Zakon privlačnosti v želeno smer lahko sprožimo...

horoskop Svet24.si

Horoskop za torek, 26. maja

katedrala svobode Reporter.si

Katedrala Svobode: Sprte stranke bivše koalicije ...

Družina Grivec, nov hlev Svet24.si

Na pogorišču je zrasel nov gospodarski objekt

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo: kaj je KPK ugotovila v aferi maketa

petra-roi Odkrito.si

Se žena slovenskega pevca res videva z Donaldom ...

Ana Praznik Njena.si

Ana Praznik se je na skrivaj pripravljala več ...

Novice Novo mesto

FOTO: Kako vzgajati otroke v digitalni dobi?

Piše: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, B.M.

Čas objave:
15.05.2019 11:16

V novomeški Knjižnici Mirana Jarca so obiskovalci v ponedeljek prisluhnili predavanju Dore Pal Vzgoja otrok v digitalni dobi. Starši in strokovni delavci, ki se ukvarjajo z vzgojo otrok, se v tem turbulentnem času namreč pogosto sprašujejo, kako vzgajati otroke, da bodo zrasli v samostojne in odgovorne posameznike.

IMG_1685.JPG
Vzgoja otrok v digitalni dobi
Foto: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Novodobne tehnologije, hitenje, pomanjkanje časa, vrednot in velikokrat neosebni odnosi mladim namreč niso najboljša popotnica za življenje.

Dora Pal je strokovna vodja programov v Društvu Projekt Človek; gestalt družinska psihoterapevtka, ki že več kot 22 let neposredno terapevtsko dela z zasvojenimi in njihovimi svojci ter izobražuje tako starše kot strokovne delavce s področja urejanja zasvojenosti. V svojem predavanju je opozorila, na kaj morajo biti starši še posebej pozorni, da njihovi otroci ne bodo postali odvisni od interneta ali računalnika ter podala nasvete, kam se obrniti po pomoč, če se zatakne.

IMG_1688.JPG
Predavanje Dore Pal
Foto: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Izpostavila je, da ne obstaja boljša ali slabša zasvojenost. Zasvojenost z nekemičnimi sredstvi, kamor sodita tudi zasvojenost z internetom oz. računalnikom, je namreč ravno tako nevarna in ima podobno dinamiko kot denimo odvisnost od alkohola ali drog. Poudarila je pomen »dovolj zdrave družine«, znotraj katere potekajo emocionalni odnosi in učinkovita komunikacija, družinski člani pa so sposobni prepoznavati in izražati raznovrstna čustva na primeren način. Zdrava družina je namreč ključni olajševalni kriterij za vse vrste odvisnosti.

IMG_1687.JPG
Vzgoja otrok v digitalni dobi
Foto: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Zakaj ima internet oz. računalniške igre potencial za razvoj odvisnosti? Predvsem zato, ker omogoča možnosti neskončnega ponavljanja (»levelov« oz. stopenj igre nikoli ne zmanjka, prav tako ne spletnih strani), ker se lahko vedenje ponavlja bistveno hitreje in ker ne zahteva posebnega truda (kot če denimo želiš priti na vrh hriba ali dobiti dobro oceno).

Kako pomagati? V prvi vrsti moramo biti pripravljeni tudi na spremembe pri samem sebi in znotraj družine. Usmerjati otroke v realni svet, aktivnosti in komunikacijo v živo (predvsem znotraj družine, pa tudi navzven). Premisliti o razlogih oz. čemu se izogiba z begom v virtualni svet oz. odvisnosti. Postaviti smiselna pravilna in določiti čas uporabe sodobnih tehnologij ter nadzorovati vsebine, ki si jih ogleduje (določiti urnik, postopnost glede časa uporabe kot tudi uvajanja vsebin – tehnika majhnih korakov in potrpežljivosti, načrtovanje drugih dejavnosti). Poudarek ni na popolni abstinenci, temveč kontrolirani uporabi.

Odločno odsvetuje, da imajo otroci do 12. leta svoj pametni telefon ali da ob njem preživljajo veliko svojega prostega časa, prav tako, da imajo računalnik in televizijo v svoji sobi.

Tisti, ki ste zamudili predavanje ali bi želeli izvedeti več, lepo vabljeni, da si posnetek predavanja v celoti ogledate tukaj

Dogodek so pripravili v sodelovanju z Društvom Projekt Človek.