franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: KC Janeza Trdine s 20-letnico delovanja

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.09.2015 13:21

Novomeški Kulturni center Janeza Trdina (KCJT), ki od ustanovitve pred 20 leti deluje v prenovljeni stavbi nekdanjega vojaškega doma, zadnja leta obišče približno 60.000 ljudi na leto. Njegov prag je tako skupno prestopilo nekaj več kot milijon obiskovalcev, v KCJT pa opozarjajo, da delujejo v vse težjih finančnih pogojih in pretesnih prostorih.

Direktorica KCJT Vesna Dular je na današnji novinarski konferenci ob 20-letnici tega zavoda, katerega ustanoviteljica je Mestna občina Novo mesto, povedala, da ob denarju, ki ga jim namenja ustanoviteljica, pokrijejo le slabo polovico svojih potreb. Občinska sredstva jim zadoščajo le za plače osmih od devetih zaposlenih, večino preostalih stroškov pa morajo kriti sami.

Kljub temu so ob letošnji 650-letnici ustanovitve Novega mesta domačemu občinstvu ob obširnemu programu otroške kulturne vzgoje ponudili še pet abonmajev oziroma dva več kot običajno. Ob svojem jubileju konec meseca pripravljajo še slavnostno akademijo Vrt, ustvarjen zate v režiji Branka Jordana in na glasbo albuma Gorjanske bajke Marijana Dovića.

Kot je opozorila direktorica, so v KCJT, sicer z nekaj leti zamude, v zadnjih letih uspeli prenoviti opremo, njihova želja pa ostaja, da bi v Novem mestu za svojo in društveno dejavnost uporabljali celotno stavbo nekdanjega doma jugoslovanske vojske in ne samo njen del.

V KCJT sicer razpolagajo z veliko Trdinovo dvorano, z malo dvorano ali galerijskim prostorom, katerega umetniško vodstvo je lani prevzelo Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, in avlo, ki jo namenjajo razstavni in drugim dejavnostim.

Dularjeva je nadaljevala, da so v KCJT vsa leta nenehno bogatili in krepili svoj kulturni program, stkali pomembna programska in projektna partnerstva ter sooblikovali dolenjsko kulturno podobo. Za njimi je tisoče ur kakovostnega programa, ki sega vse od visoke umetnosti do ljubiteljske kulture, je dodala.

Med smernicami delovanja je navedla trajno in nemoteno izvajanje programov ter projektov posredovanja umetniške ustvarjalnosti in poustvarjalnosti na področjih uprizoritvene, glasbene, vizualne, filmske in drugih umetnosti ter sodobnih medijev.

KCJT tudi skozi svoje vzgojno-izobraževalne programe in vsebine, namenjene otrokom in mladini, vpliva na oblikovanje estetskega in umetniškega čuta. Zavod, ki ima vlogo dolenjskega kulturnega žarišča, omogoča tudi posredovanje poklicne in kakovostne produkcije, je še povedala Dularjeva.

Direktorica Vesna Dular o KCJT


Režiser slavnostne akademije Branko Jordan o prireditvi