pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Kočevje

FOTO: Kočevski Jurišniki NOB po Titovih spominih

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.05.2016 08:33

Na Mlaki pri Kočevju bodo danes odprli Titovo spominsko sobo.

Maj je mesec, ki je še vedno poln spomina na obdobje in lik Josipa Broza Tita. Čeprav je Tito že 36 let med pokojnimi, 35 let pa ja vodil ljudsko in socialistično Jugoslavijo, pa spomini nanj ne zbledijo; še več, vsako leto se odstirajo v novih različicah. Tudi pri nekaterih Kočevcih.

Zbiranja njegove zapuščine »manjše vrednosti", da bi za vselej držala nit z njim,  se je lotil tudi Srečo Dogar z Mlake pri Stari Cerkvi. Pred desetimi leti je skupaj z Dušanom Vidmarjem, Jožetom Bistrovičem in Milanom Šterkom v takratnem Likovnem salonu pripravil odmevno razstavo - v štirih dneh si jo je ogledalo krepko čez dva tisoč ljudi. Na ogled je postavil maršalove slike, knjige o njem, reliefe, štafetne palice, zvočne zapise,... skupaj več kot 200 eksponatov.

Titova spominska soba, nadgradnja te razstave, pa bo danes ob 10 uri. odprla vrata v skladno obnovljenemu nekdanjem živinskem hlevu, na dvorišču Sreča Dogarja. Nostalgikov, ki se radi spominjajo mladosti in odraščanja, naj bi bilo veliko. Na samem dogodku bodo rajanje v mesecu mladosti ogreli štirje narodno zabavni ansambli in vrsta pevskih skupin.

Srečko je povedal: "Zbiratelj sem več kot 40 let, maršalove zapuščine pa sem se bolj lotil po osamosvojitvi. Takrat so namreč nenadoma začele skozi okna iz pisarn uradnikov, ki so bili tako ali drugače vsa leta na »njegovi liniji«, frčati Titove podobe."  Pritegnil ga je ta miselni zasuk teh, kot jim pravi - dvotirnih oseb, novodobnih demokratov. Domov je začel prinašati vse kar je bilo odvrženo v zabojnike ali kar tako.

"Tako se do zgodovine ne bi smeli obnašati. Lahko bi rekel, da sem ob tem čutil sunek nestrpnosti takšnih ljudi, to pa me je, glede na to, da sem bil Titov vojak na Brionih, še bolj rinilo v zbirateljstvo," razloži Srečo.
Kmalu mu je sledila vrsta somišljenikov, zadnja tri leta pa spomine ohranja skupina , ki si je nadela ime Jurišniki. Ob Srečotu se v vrsto postavljajo Karlo Kozic, Zvone Vidervol, Franc Marinč in Stane Vidovič. Politično in strankarsko so »v ravnovesju« - neopredeljeni, priznajo pa , da so rahli nostalgiki.

»In predvsem pristni prijatelji, ki nas po eni strani združuje Titova veličina, pa naj si o njem vsakdo misli, kar mu paše, in tudi dogodki vezani na narodov - partizanski upor in preteklost. S kolesi, imamo svoja oblačila in kapo s petokrako zvezdo , potujemo po vsej Sloveniji, povsod nas radi vidijo, mi pa prinašamo korenine kočevske preteklosti, ki so poganjale državo," doda Stane Vidovič.

"Zvone, samo naprej, nič nazaj…., Srečo, s pesmij , na juriš …, Đoko in Karlo, nikoli ne zapustite ranjencev, Frenk, vedno ostani na položaju…., Stane, ti samo snemaj, da se zgodovina ne pozabi…, " je (Titov) ukaz, ki ga Jurišniki ob prireditvah vedno izpolnjujejo.

Spominska soba, prostor je velik 3x5 metra, je s slikami, reilefi, knjigami,kipi, medaljami, uniformami in še čim zapolnjena do zadnjega kotička. Razstava bo stalna, Jurišniki pa ne dvomijo, da bo pritegnila trume ne le nostalgikov, pač pa tudi šolarjev.

Srečko Dogar o obisku


Srečko Dogar o zbirateljstvu


Srečko Dogar o Jurišnikih