stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Lisca

FOTO: Košnja na Lisci tudi letos uspela

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.07.2015 10:33

Lisca je drugo julijsko soboto v svoj svež, poletni popoldan privabila številne obiskovalce od blizu in daleč.

Ali je bilo vzrok tako številnega obiska prijazno vreme ali je ljudi na 948 metrov visoko Lisco privabil pester program prikaza tradicionalne košnje na koso, to niti ni važno, so pa organizatorji v Kulturnem, športnem in turističnem društvu Blaž Jurko Razbor pod Lisco, skupaj z okoli 100 aktivnimi udeleženci košnje veseli, da se jim je po ocenah to popoldne pridružilo kar okoli 2000 ljudi.

Več kot 35 koscev je ostrino svojih kos preizkusilo na planinskih travnikih vrh Lisce, 5 klepačev pa jim je kose v primeru neljubega srečanja s kamnom sproti poklepalo. Tudi najstarejši kosec, 86-letni Ivan Palčnik iz Kremena, in 83-letna Terezija Frece iz Loke sta se pridružila koscem. Gospodar Milan Volavšek je kmalu po pričetku na lojtrnem vozu, ki ga je vlekel par močnih konjev pod vajetmi Stanka Klenovška, pripeljal malico in sod vina za kosce ter za pridne grabljice. Slednje so najprej redi trave za kosci raztrosile, nato pa suho travo, pokošeno prejšnji dan, pograbile, da jo je gospodar s svojima pomočnikoma ročno naložil na voz.
Sledila je pristna domača malica, ki so jo sestavljale domača ocvirkova puhla, ajdova ocvirkova potica, klobase, prekajeno meso, kuhana jajca, sveža šalotka in druge domače dobrote. Po malici je poleg košnje in grabljenja organizator za otroke pripravil iskanje sladkih dobrot v kupicah sena ter sankanje po travi, kar so skupaj s številnimi otroci preizkusili tudi nekateri pogumni odrasli.

Ves čas dogajanja so svoje izdelke na stojnicah predstavljali in ponujali regionalni obrtniki in pridelovalci hrane, da pa je bilo za obiskovalce še bolj prijetno, pa so poskrbeli Loški zeliščarji, ansambel Jarica, napovedovalec Ciril Dolinšek in gostinska ponudba Tončkovega doma na Lisci. Krajši kulturni program ob koncu košnje pa so podarili folklorniki Folklorne skupine Blaž Jurko Razbor ter mlada in odlična harmonikarja Žiga Kališnik in Jakob Štigl.
Do večera so kosci travo pokosili in večji del so jo grabljice obgrabile, za kar gre zasluga vsem pridnim aktivnim sodelujočim možem in ženam iz vasi in zaselkov izpod Lisce, tako iz Razborja, Loke, Šmiklavža, Vrha nad Laškim, Jurkloštra, Planine pri Sevnici, Sevnice, Tržišča in drugod.
"Da se je dogodek lahko izvedel v tem obsegu, gre zahvala tudi Občini Sevnica, KŠTM Sevnica in Turistični zvezi Slovenije. Lisca se je to sobotno popoldne zopet dokazala kot regionalna in medobčinsko povezovalno naravna in turistična destinacija, saj nas je zbrala in povezala društva, kosce in obiskovalce iz občin Sevnica, Laško, Šentjur in tudi od drugod. Tisti, ki letos niso utegnili in so manjkali, naj naslednje leto obvezno pridejo "u rajdo". Srčno si želimo, da bo naslednjo liško travo z nami kosil tudi Ivan iz Šmiklavža. Ob letu osorej – na svidenje na 5. Košnji na Lisci," so sporočili z Lisce.