franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Krka odprla svojo do zdaj največjo naložbo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
04.11.2015 05:07

Novomeška farmacevtska družba Krka je na svoji matični lokaciji danes uradno odprla obrat za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Gre za 200 milijonov evrov vredno in Krkino do zdaj največjo naložbo, katere letna zmogljivost bo 4,5 milijarde končnih izdelkov. Odprtja se je udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

Naložba, za katero so tri milijone evrov dobili iz evropskega sklada za regionalni razvoj, Krki zagotavlja nove zmogljivosti za uresničevanje vertikalno integriranega poslovnega modela, s katerim obvladuje celoten proces od razvoja do proizvodnje surovin in končnih izdelkov, je na novinarski konferenci pred odprtjem tovarne povedal predsednik uprave Jože Colarič.

Prednost novega obrata je visoka stopnja avtomatizacije in računalniške podpore s poudarkom na računalniško vodeni proizvodnji in avtomatiziranem računalniško vodenem sistemu pretoka materialov. Sicer pa je idejna zasnova obrata plod znanja in skupinskega dela Krkinih strokovnjakov, je opozoril.

Krka z Notolom 2 bistveno povečuje proizvodne zmogljivosti, s čimer sledi povečanim potrebam na svetovnem trgu. S tem in drugimi naložbami bo v prihodnjih petih letih povečala svoje proizvodne zmogljivosti za dve petini, količinsko proizvodnjo pa letno na 17 milijard tablet in kapsul. Sicer pa Colarič ob Krkini stalni rasti ni izključil gradnje novega Notola 3.

Dodal je, da bodo zdajšnje zmogljivosti na ravni 12 milijard tablet in kapsul v treh letih povečali na dobrih 17 milijard. V to jih namreč silijo tekmeci, tržiščem pa morajo ponuditi še več novih cenovno ugodnih izdelkov in v večjih količinah kot doslej.

Notol 2 bodo sicer opremili v treh stopnjah. V prvi so ob njegovem zagonu zagotovili približno tretjinsko tehnološko opremljenost, kar pomeni proizvodno zmogljivost 1,5 milijarde izdelkov. Zdaj poteka druga stopnja, do tretje pa bodo prišli leta 2017. V projekt so doslej vložili približno 180 milijonov evrov, razliko do 20 milijonov evrov oz. še nekaj več pa bodo vložili v prihodnjih dveh letih.

Pri gradnji Notola 2, ki zaposluje 127 ljudi, je sodelovalo nekaj več kot sto domačih in tujih dobaviteljev proizvodne, tehnološke, logistične, računalniške in druge opreme, med katerimi jih je bilo nekaj manj kot polovica domačih.

Novi obrat, ki so ga začeli graditi junija 2012, združuje štiri stavbe s skupno površino 55.000 kvadratnih metrov. Grajen je energetsko učinkovito, prav taka pa je tudi njegova visoko zmogljiva in avtomatizirana oprema.


Sicer pa so v skupini Krka v zadnjih desetih letih za naložbe namenili več kot 1,2 milijarde evrov. Od teh 174 milijonov lani in 165 milijonov letos. V družbi tudi poteka 20 naložbenih projektov, s katerimi bodo proizvodne zmogljivosti v prihodnjih letih okrepili za več kot tretjino.

Letni količinski obseg proizvodnje bodo tako s skoraj 13 milijard tablet in kapsul povečali na več kot 17 milijard.

Krka bo prihodnje leto končala svojo naložbo v Ruski federaciji, v novomeški Ločni pa bodo v prihodnjih dveh letih na 18.000 kvadratnih metrih zgradili že četrti razvojno-kontrolni center, vreden 53 milijonov evrov, je med drugim povedal Colarič.

Premier dr. Cerar o pomenu investicij

Na slovesnosti, ki je spremljala slavnostno otvoritev, je predsednik vlade izpostavil, da nova naložba, ki je največja v Krkini šestdesetletni zgodovini, odločilno prispeva h konkurenčnosti in krepitvi Krke kot enega vodilnih generičnih farmacevtskih podjetij v svetu, regiji pa prinaša nova delovna mesta in obljublja nadaljnji razvoj novomeške industrije.

Premier je v svojem nagovoru poudaril, da investicije, kot je zadnja v Krki, pomenijo spodbudne napovedi za Jugovzhodno Slovenijo in celotno slovensko gospodarstvo. Krka, kot ji priznavajo tudi ugledni tuji gospodarstveniki in mediji, je eno od podjetij, ki so prepoznala, da je za globalni uspeh in nadaljnji trajnostni razvoj koncept konkurenčne prednosti premalo. Na vse ostrejšo konkurenčno tekmo in druge tržne izzive uspešna podjetja, kot je Krka, odgovarjajo hitro, odločno, a strateško premišljeno – z jasno razvojno strategijo, ki je prav ob odprtju Notola 2 še posebej vidna. Po besedah predsednika vlade Krkin uspeh temelji tudi na vrednotah njenih zaposlenih, kot so inovativnost, odgovornost in sposobnost timskega dela ter plod dolgoletnega pridobivanja znanja, s pomočjo katerega znajo odgovarjati s pravimi rešitvami.

Predsednik uprave Krke Jože Colarič