gasilec, gasilci Svet24.si

Novo zažiganje vozil, tokrat v Šiški

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Krka znova dokazala srčnost in humanost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.04.2016 16:15

Duh prostovoljstva se je s Krkino družbeno odgovorno akcijo Krkin teden humanosti in prostovoljstva, ki je pod sloganom 'Tudi dobrodelnost je del nas' letos med 4. in 10. aprilom 2016 potekal že petič zapored, dodobra razširil med Krkaše.

Iz Krkinega sporočila za javnost:

Letos se je na akcijo odzvalo 1361 sodelavcev, kar je 25 % zaposlenih v Sloveniji. Akciji so se to pot pridružili tudi sodelavci v posameznih podjetjih in predstavništvih v tujini. Kar 261 krkašev je darovalo kri, številni smo prispevali oblačila, igrače, obutev, živila, knjige in druge potrebščine za odrasle in otroke ter hrano za pse in muce in skupaj zbrali več kot 3 tone potrebščin in dobrih 260 kilogramov hrane za male živali. Družili smo se s stanovalci 37 domov za starejše ter varovanci 8 varstveno-delovnih centrov, šol s prilagojenimi programi ter nekaterih drugih zavodov in ustanov in pomagali v 2 zavetiščih za živali. Dobrodelni teden smo to pot zaokrožili z dnevoma odprtih vrat za Krkine sodelavce, njihove družinske člane, sorodnike in prijatelje. V soboto in nedeljo smo v podjetju sprejeli skoraj 4.000 obiskovalcev.

Kulturo prostovoljstva širimo znotraj Krke vse od njenih začetkov in v 62 letih je postala neločljivi del organizacijske kulture. Med nami je veliko ljudi, ki se dejavno ukvarjajo s prostovoljstvom, zato smo se leta 2012 odločili, da organiziramo skupno akcijo, ki smo jo poimenovali Krkin teden humanosti in prostovoljstva. Humanitarna akcija, v kateri je v petih letih sodelovalo več kot 4800 krkašev prostovoljcev, je tudi letos ponudila veliko priložnosti za dobrodelna dejanja. Tako smo znova pomagali številnim ljudem, ki se spopadajo z življenjsko stisko pa tudi tistim, ki se soočajo z osamljenostjo. Dobre občutke in izkušnje smo pod sloganom Tudi dobrodelnost je del nas razširili med številne sodelavce. Letos se je različnih dejavnosti udeležilo 1361 krkašev. Krkini prostovoljci smo s svojim zgledom pritegnili tudi ljudi v širši družbeni skupnosti, kar dokazujejo tudi nove dobrodelne akcije, ki jih v regiji organizirajo tudi drugi. Posebej veseli smo, da so se tokrat za en dan akciji pridružili tudi naši sodelavci v podjetjih in predstavništvih v tujini, in sicer v Ruski federaciji, na Poljskem, Češkem, Madžarskem, v Ukrajini, Nemčiji, Turkmenistanu, Španiji in Srbiji. Vse številčnejšega odziva se veselimo, saj je humanitarna dejavnost danes pomemben izraz solidarnosti.

Letos smo v dobrodelnem tednu zbirali oblačila, knjige, šolske in druge potrebščine za odrasle in otroke, pomagali na Rdečem križu in Karitasu, darovali kri, pomagali starejšim v 37 Domovih starejših občanov, preživeli čas z varovanci 8 varstveno-delovnih centrov oz. drugih zavodov in ustanov in zbirali hrano za pse in mačke iz zavetišč in pomagali v dveh zavetiščih. V tujini pa so sodelavci večinoma sodelovali pri zbiranju različnih potrebščin in darovanju krvi.

Darovali smo kri


V petih letih smo krkaši v okviru Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva darovali več kot 560 litrov krvi. S to humanitarno gesto želimo predvsem pomagati ljudem v najbolj kritičnih življenjskih trenutkih in hkrati prenesti to vrednoto tudi v širše družbeno okolje. Zaposleni v Krki to tudi sicer počnemo zgledno, saj povprečno dvakrat na leto daruje kri več kot 1000 krkašev, vsako leto pa se družini krvodajalcev pridruži na desetine tistih, ki to življenjsko pomembno tekočino darujejo prvič. S svojim humanim dejanjem tako prispevamo k rešitvi marsikaterega življenja. Na povabilo k darovanju krvi se je letos samo v Sloveniji v času naše dobrodelne akcije odzvalo 261 prostovoljcev, ki so darovali kri v Ljubljani, Novem mestu, Krškem in Ljutomeru. Kar 62 med njimi jih je kri darovalo prvič. Skupaj smo v tednu dni zbrali več kot 117 litrov te dragocene tekočine.

Zbirali smo potrebščine

V zbiralno akcijo se vsako leto vključi največ krkašev, zato ne preseneča, da smo v minulih štirih letih zbrali že 12,6 tone oblačil in potrebščin, letos pa še 3,1 tone. Zbiranje potrebščin za Rdeči križ in Karitas, ki je potekalo na različnih lokacijah Krke po Sloveniji (v Novem mestu, Ljubljani, Krškem, Ljutomeru, Bršljinu, Šentjerneju in v vseh poslovnih enotah Term Krka), je prineslo bogato bero: zbrali so 3,1 tone oblačil, igrač, obutve, knjig, hrane in drugih potrebščin za odrasle in otroke. Krkini prostovoljci pa so se spomnili tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Tako smo v minulih dneh zbrali dobrih 260 kilogramov pakirane pripravljene hrane za pse in mačke, ki jo bomo podarili zavetiščem za živali.

Pomagali smo na Rdečem križu in Karitasu

Nekateri sodelavci so se odločili, da bodo k akciji prispevali s pakiranjem živilskih paketov in sortiranjem zbranih oblačil. Te dejavnosti so potekale na območnem centru Rdečega križa v Novem mestu in Ljutomeru, Humanitarnem centru v Ljubljani in na Karitasu. Skupaj so na Karitasu in Rdečem križu Krkini prostovoljci pomagali pripraviti 700 živilskih paketov oz. skoraj 7 ton živil in pomagali pri razvrščanju 1,2 toni oblačil in drugih potrebščin, zbranih v Krki, za razdelitev med socialno ogrožene družine in posameznike. V sodelovanju z Rdečim križem pa so na Dolenjskem eni od družin prostovoljci pomagali pri pripravi drv za zimo in pri različnih delih, potrebnih pri gradnji hiše, ki jim jo pomaga zgraditi tudi Rdeči križ. Člani Kulturno-umetniškega društva Krka pa so popestrili dan udeležencem ustvarjalne delavnice v Medgeneracijskem središču Rdečega križa.

Pomagali smo starejšim in osebam s posebnimi potrebami

Številni prostovoljci so se tako v Ljubljani, Novem mestu kot tudi Ljutomeru odločili za pomoč stanovalcem domov starejših občanov po Sloveniji. Tako smo letos v 37 domovih po Sloveniji zanje pripravili delavnice za boljši spomin in različne ustvarjalne delavnice, jih spremljali na sprehodih in jim pomagali pri njihovih vsakdanjih opravilih ali pa se z njimi le pogovarjali, saj prijazna beseda in stisk rok razveselita slehernega človeka. V nekaterih domovih smo svoje druženje obogatili še s kulturnim programom, kjer so jih s svojo glasbo razveseljevali člani Mešanega pevskega zbora Krka, Pihalnega orkestra Krka in zbora ZaSUK in številnih krkašev, ki so stanovalcev zaigrali na inštrumente in jim zapeli.

V teh dneh so Krkini prostovoljci obiskali tudi 8 varstveno-delovnih centrov in nekatere druge zavode (Varstveno delovni center Novo mesto/enota Bršljin, Varstveno-delovni center/enota Šmihel, OŠ Dragotin Kette Novo mesto, OŠ Cvetko Golar/Ljutomer, Mladinski dom Malči Beličeve, Center za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Ig in Centru za usposabljanje Elvire Vatovec, Strunjan), kjer so se družili z varovanci in jim pomagali pri vsakodnevnih dejavnostih. Tako smo skupaj z njimi ustvarjali in zapeli. Varovanci in učenci tudi letos spoznavali države, kjer posluje Krka, in igrali kviz, zanje smo pripravili kemijske poskuse in jim pomagali pri spomladanskih opravilih. Številni Krkini prostovoljci so predstavili svoje veščine in hobije, kot so potapljanje, slikanje, stand up komedija in podobno. Krkini gasilci so za učence osnovne šole Dragotina Ketteja v Novem mestu izvedli evakuacijsko vajo. Za varovance v Varstveno-delovnem centru v Novem mestu smo organizirali tudi tečaj igranja golfa in kuharsko delavnico ter jih razveselili z obiskom planetarija, kjer so spoznavali vesolje. V Centru za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca pa so za učence pripravi pravo kemijsko delavnic, kjer so skupaj s prostovoljci delali zanimive kemijske poskuse.

Pomagali smo v zavetiščih

Krkini prostovoljci smo se spomnili tudi na živali, ki so ostale brez svojih skrbnikov. Zbrali smo 260 kilogramov pakirane hrane za pse in muce, ki jo bomo podarili zavetiščem za živali. V enem od največjih zavetišč za pse in mačke v Sloveniji, v zavetišču Gmajnice v Ljubljani, smo pobarvali pročelje stavbe, v enem pa ograjo. Zavedamo se, da je živalim treba pomagati, saj gre za živa bitja, ki so bila verjetno nekoč del neke družine ali skupnosti, po nekem nesrečnem spletu okoliščin pa so pristala v zavetišču. Urejena zavetišča odražajo kulturo, razvitost in humanost celotne družbe, vse živali pa si zaslužijo urejeno bivanjsko okolje.

Delili smo trenutke drug z drugim

V soboto in nedeljo, 9. in 10. aprila, pa smo letos na osrednji lokaciji Krke organizirali dan odprtih vrat za 4000 zaposlenih, njihovih družinskih članov, sorodnikov in prijateljev. Ob tej priložnosti smo jih Krkini prostovoljci seznanili s podjetjem, razvojem in proizvodnjo zdravil ter zanje organizirali ogled Krkinega sodobnega obrata za proizvodnjo trdnih oblik zdravil Notol 2. Zanje pa smo pripravili tudi številna poučna predavanja.

Rezultati 2016

1361 krkašev prostovoljcev
(kar je 25 % vseh zaposlenih v Sloveniji).
100 se jih je akcije udeležilo prvič.
Zbrali smo 3,1 tone oblačil, hrane, knjig, igrač in drugih potrebščin.
261krkašev je darovalo več kot 117 litrov krvi.
62 krkašev je kri darovalo prvič.
Družili smo se v 37 domovih starejših občanov in zanje pripravili različne delavnice in kulturni program.
Na Rdečem križu in Karitasu smo pomagali pripraviti 700 prehrambnih paketov (skoraj 7 ton) in razvrstiti 1,2 toni oblačil.
Družili smo se z varovanci 8 delovnih centrov in šol za učence s posebnimi potrebami ter zanje organizirali različne delavnice.
Zbrali smo več kot 260 kg hrane za male živali in
pomagali v 2 zavetiščih za živali.
V Krki smo na dveh dnevih odprtih vrat gostili skoraj 4000 obiskovalcev in krkašev.

Skupni rezultati 2012–2016

V petih letih akcije je skupaj sodelovalo več kot 4800 krkašev prostovoljcev.

Zbrali smo 15,7 tone oblačil, hrane, knjig, igrač, higienskih in drugih potrebščin za Rdeči križ in Karitas.
Darovali smo 565 litrov krvi.

Pripravili smo 3670 prehrambnih paketov oz. 22 ton živil na Rdečem križu in Karitasu.
Družili smo se v 37domovih starejših občanov, zanje organizirali delavnice in kulturne programe.
Družili smo se z varovanci 8 varstveno-delovnih centrov in drugih zavodov.

Zbrali smo 2,1 tono hrane za male živali in pomagali v 2 zavetiščih.

V Krki smo gostili več kot 10.700 obiskovalcev in krkašev.

Skrb za sočloveka je del Krkine kulture

Številni krkaši se ukvarjajo z dobrodelno dejavnostjo skozi vse leto ne le v času aprilske akcije. Mnogi med njimi že vrsto let sodelujejo v Krkinih pokroviteljskih odborih oz. so dejavni v različnih zvezah, društvih, domovih starejših občanov, v šolah s prilagojenimi programi in drugje. Tako smo decembra lani za predano prostovoljno delo v skupnosti že četrtič nagradili najbolj prizadevne in prepoznane Krkine prostovoljce.