franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Brežice

FOTO: Kruh – naš vsakdanji spremljevalec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.01.2016 13:20

Kruh od jutra do večera, od ponedeljka do nedelje.

Kruh je ena najpogostejših, obenem pa tudi najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj. Žito je postalo osnova za kruh približno 10.000 let pr. n. št. Peka kruha se danes bistveno razlikuje od preteklosti. V davni preteklosti za peko kruha niso uporabljali kvasa, saj je kruh lahko vzhajal že s pomočjo kvasovk, ki so se nahajale na zrnu semena.

Kako kruh pečemo danes, so se v Knjižnici Brežice podučili včeraj v Dvorani Savice Zorko. Katere sestavine potrebujemo za pripravo le-tega, je predstavila Tinka Kovačič, ki je že večkrat sodelovala na raznih tekmovanjih. Na tekmovanju Dnevi kruha, vina in salam je bila med najuspešnejšimi. Tako je včeraj predstavila pripravo belega in koruznega kruha. Za prvega potrebujemo: moko tip 400, sol, olje, mleko, vodo in sladkor. Za pripravo koruznega kruha pa potrebujemo: koruzno moko, belo moko, sol, olje, vodo, mleko in kvas.


Pokazala je tudi, kako se naredi štruca kruha. Po končani predstavitvi priprave kruha, so le-tega tudi poskusili – belega in koruznega – ter se prepričali, da dobrega kruha ne naredi moka, ampak roka.