stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

FOTO: Kurenti v Norem mejstu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.02.2013 19:37

V pripravah na Rudolfovo vstajenje na pustni torek, 12. februarja, ob 16. uri, na Gostišču na Glavnem trgu v Norem mejstu, je minister za zgago in tekoče zadeve slavnega glavarstva Vojvodine Kranjske danes sprejel kurente s Ptuja.

Po krajšem rajanju na Glavnem trgu in odganjanju zime, tudi iz glav norumejških, je minister visokim gostom s Ptuja v Gostišču zaželel dobrodošlico v domovini njihovega prvega očeta.
Po ogledu sokolskih mask, solzah radostnicah in prisrčnih mislih so se kurenti odpeljali še na obisk dežele Šelmarije v Kostanjevici na Krki, kjer jih je sprejel vrhovni prezidij Prfoncenhausa. Pred odhodom so kurenti obljubili, da se bodo poslej redno odzivali na vabila slavnega glavarstva Vojvodine Kranjske, ki jim je pred kulturnim praznikom pričaralo tako drag spomin na njihovega očeta.

Še govor ministra:

Dragi naši kurenti!

Dobrodošli v deželi vašega prvega očeta. Naj vam najprej zaupam, da se je Kurent po zapisu Janeza Trdine rodil ubogi zapeljani dolenjski deklici na naši Trški gori v javorovi senci in objemu rožice trte. Uboga mati ni našla ne botra ne botre ter zato poprosila javor in trto, da bi mu onadva bila boter in botra. In res! Javor je za darilo prispeval les za Kurentove gosli, trta pa melodije za pesmi, ki so obnorele Dolenjce.

In tako se je tisto leto, ko je Kurent napolnil 18 let, že pred pustom jedlo in pilo ter pelo in plesalo, da je bilo joj.
Ko pa je prišel pustni torek, so bile kašče in sodi prazni. Staknejo Dolenjci glave in ugotovijo krivca. Soglasno se strinjajo, da je bil to Kurent. Pri priči se družno spravijo nanj, zapele so šibe, nazadnje so reveža še zažgali in vrgli v Krko.

Vsevedni babji jeziki pa so znali povedati, da so se res Dolenjci spravili na Kurenta, vendar jim je na srečo ušel in bežal toliko časa, dokler ni prišel v kraj prijaznih ljudi in polnih bokalov, ki se mu je reklo Ptuj. In še to je bilo slišati, da je tam naš Kurent največ časa porabil za inscenacijo številnega potomstva.
Zato vam kličem: Dragi naši Kurenti, dobrodošli v domovini svojega prvega očeta!

Press služba
Glavarstvo Vojvodine Kranjske