pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Loška dolina

FOTO: Medvedi do hiš,le še vprašanje časa, kdaj bo zver napadla človeka

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.09.2015 11:11

Območje Loškega Potoka in sosednje občine Loška dolina, je letos množično zasedeno z medvedi, ki se čedalje bolj umikajo iz gozdov in bivajo v vaseh in naseljih. V jutranjih urah se zatekajo na vrtove, dvorišča, hodijo po cesti, trgajo bale s senom , vlamljajo v čebelnjake, ruvajo sadna drevesa.

Janez Komidar, župan občine Loška dolina poudarja, da je medved izgubil strah pred človekom, da je temu tako,je seveda kriv človek sam. "Zaenkrat govorimo o bližnjih srečanjih, vprašanje časa pa je, kdaj bo človek žrtev medveda,"ugiba Komidar. Rešitev za sožitja oziroma sobivanje človeka in zveri je žal v odstrelu ali premestitvi kosmatincev v druga območja.

Država na eni strani v določeni meri razume stisko ljudi, po drugi pa bolj posluša evropske direktive o zaščiti zveri in živali na območju Natura 2000. Komidar je navedel primer, ko se je pred kratkim ponoči lačen medved prikradel na dvorišče tamkajšnje Osnovne šole in »napadel« zabojnik. Po zalogaj se je vrnil naslednjo noč, a je bil tokrat bolj previden. Prvič ga je namreč pri dejanju posnela varnostna kamera, in kot da bi jo čutil, je zabojnik s tacami premaknili v temo in tam potešil lakoto. Brez težav, saj mu (je) človek z zakonskim ločevanjem odpadkov hrano na dvorišču pravzaprav ponudil (ponuja) pod gobec.

Janez Komidar o ukrepih


Janez Komida o razlogih


Janez Komidar o odstrelu