profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Sevnica

FOTO: Milan Sternad v oknu Radogost

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.01.2013 19:51

»Zakladi so luči, ki jih pogumni s svojim duhom, umom in rokami prižgejo zase in za druge« je gostitelj Rudi Stopar zapisal v priložnostni zloženki tokratne razstave v oknu Radogost, ki je potekala na gradu Sevnica.

Januarski gost je tokrat fotograf Milan Sternad iz Makol, z njim pa so iz Makol prišli tudi glasbeniki skupine Gemaj. S polno mero lepočutne glasbe so glasbeniki v grajski kapeli uvodoma navdušili zbrane s slovenskimi, starogradskimi, dalmatinskimi in drugimi popevkami. Sledila je predstavitev gosta Milana Sternada v zbirki Ogled, kjer so v oknu Radogost razstavljene tudi njegove fotografije, pretežno kurentov.

Milan se ukvarja s fotografijo že od mladih nog, z upokojitvijo pa je postala njegova prava strast. Postal je kronist v sliki za vso bližnjo in srenjo. Če pogledamo Milanove fotografije, tisti znani rek, da je Bog po Halozah mahal s praznim žakljem, popolnoma izgubi svoj pomen, saj njegove fotografije izražajo čisto nekaj drugega. Fotografska govorica avtorja v vsaki sliki je trdnost sveta. Z nekakšno izrazno jasnostjo in premočrtnostjo, na katero sicer ne naletimo prav pogosto, nam dopoveduje, da je za blagost življenja potrebna notranja moč. S svojo mizansceno daje vsaki fotografiji umetniški videz in značaj.

Pri širšem pregledu Sternadove kronistične in umetniške fotografije preseneča posebnost, da nam fotografija vedno prinese nedokončano ali šele začeto zgodbo, ki nas navda s hlepenjem po nadaljnjem spoznavanju.


Z Radogost večeri vsako prvo sredo v mesecu se začenja tretja sezona prijetnih druženj s kulturnim programom, ki se jih udeležuje vedno več rednih in občasnih obiskovalcev. Danes je namreč umestna zaskrbljenost za umetnost in kulturo kot etično pozicijo, katere nasprotji sta cinizem in brezup. Le-ta pa sta depresivna in mrtvoudna. S kulturnimi druženji ju premagamo.