stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Brežice

FOTO: Mladi oživljajo kulturno dediščino

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.10.2018 14:39

Večgeneracijski center Posavje in Knjižnica Brežice skupaj s četrtošolci za ohranjanje kulturne dediščine z dobrodelno noto.

Leto 2018 je evropsko leto kulturne dediščine, katerega namen je spodbuditi čim več ljudi k odkrivanju in doživljanju kulturne dediščine Evrope ter okrepiti občutek pripadnosti skupnemu evropskemu prostoru. Kulturna dediščina oblikuje našo identiteto in vsakdanje življenje. Ne najdemo je samo v literaturi, umetnosti in predmetih, temveč tudi v obrtnih spretnostih, ki so nam jih predali naši predniki. Slogan  letošnjega leta je: »Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost«. 

V ta namen se po vsej Evropi odvijajo raznovrstni dogodki in ker so v mozaik želeli prispevati tudi v Večgeneracijskem centru Posavje, enoti Brežice in v Knjižnici Brežice, so združili moči in v sodelovanju s članicami Večgeneracijskega centra Posavje in četrtošolci Osnovne šole Brežice izvedli delavnici pod sloganom »Mladi oživljajo kulturno dediščino«. 

Na prvi delavnici so izdelovali punčke iz cunj, fačke, kot so jih imenovali. Udeleženke VGC so otrokom že delno pripravile osnove za izdelavo punčk, otroci pa so nato izdelke zaključili in jim po svoji domišljiji dodali različne dodatke. Nastali so res krasni »fački«, ki so dobili tudi vsak svoje ime. Otroci so zelo uživali, hkrati pa ugotavljali, da so nekoč zagotovo imeli manj igrač, ko pa samo ena punčka vzame toliko časa in truda.  Že čez teden dni so se zopet dobili z novo skupino, tokrat pa so izdelovali rože iz krep papirja. Spretni prstki so po navodilih in pod mentorstvom starejših udeleženk učili te stare veščine, ki je včasih bila prisotna v marsikateri hiši. Skupaj so tako izdelali cvet vrtnice v različnih barvah in tako stkali pravi pisan šopek.  Udeležence je obiskala tudi podžupanja Občine Brežice Katja Čanžar, ki je poudarila pomen medgeneracijskega povezovanja in prenosa znanj iz generacije na generacijo. 

Vsi narejeni izdelki bodo na ogled v Knjižnici Brežice, proti koncu oktobra pa bodo dobili še dobrodelno noto, saj bodo tako punčke kot vrtnice menjali za prostovoljni prispevek, in sicer na oktobrskem Podjetniško – obrtnem in kmetijskem sejmu, zbrani znesek pa bodo namenili za nakup manjših daril za starejše občane.