pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Mokronog

FOTO: Na Logu so že šestič obudili bogato ljudsko tradicijo ličkanja

Piše: Radio Krka

Čas objave:
09.10.2017 17:31

V vasici Log pri Mokronogu so vaščani v soboto pripravili vaško ličkanje. Vreme je bilo za tovrstno kmečko opravilo več kot odlično.

Začelo se je z ličkarskim "fruštkom" - pridne gospodinje so pripravile bele, koruzne in ajdove žgance ter pržanko - zatem pa so odšli na njivo po koruzo in jo na starem kmečkem vozu na konjsko vprego odpeljali pod Smoličev kozolec sredi vasi.

A niso le ličkali, temveč so obudili vrsto dejavnosti, povezanih s tem, nekoč najpomembnejšim jesenskim kmečkim opravilom, ki je med drugim tudi družilo sosede in prijatelje. Sledil je bogat program s prihodom traktorjev starodobnikov iz Etno družabnega društva Draga pri Šentrupertu. Na voljo je bila degustacija domačega lokalnega sir, na ogled je bila postavljena čudovita razstava umetniških fotografij na lesu Alenke Stražišar Lamovšek z naslovom Ujeti trenutki naše doline.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi razstavo ličkarskih del (punčke, copati, cekarji). Člani Turističnega društva Mokronog so pražili krompir, domače gospodinje pa so pripravile okusen bograč. Tako je sledila ličkarska južna in pričetek ličkanja.

Po starem izročilu je tisti, ki je v kupu koruze našel devet storžev rdeče koruze, lahko prenehal ličkati. Tokrat rdeče koruze ličkarji niso imeli, so pa tokrat razveselili najmlajše ličkarje. Namreč na dogodku so bili tudi otroci, ki so ob zaključku ličkanja našli skriti zaklad, da so se lahko po delu zasluženo posladkali. Ob sproščenem vzdušju je šlo vsem ličkanje dobro in hitro od rok.


Moški so koruzo vezali v pare in jih nato obešali v 'cofe' in 'štante'. Ličkarji so tudi zapeli ljudske pesmi. Kot se spodobi, so delo zaključili z 'likofom'. Veselega druženja tudi po likofu ni manjkalo. Dogodek je zanimivo povezovala Anita Petrič, za domačo glasbo pa je s harmoniko poskrbel Goran Tratar. Nekoč so si ljudje trdno kmečko življenje olajšali tudi s petjem in kmečka opravila si ni bilo mogoče zamisliti brez petja. Zato ni manjkala tudi ljudska pesem, za katero so poskrbeli ljudski pevci in godci Pet škorcev. Za pravo doživetje pa je poskrbela Kobilarna Viktorija s prihodom konjenikov. Dogajanje v Logu si je ogledalo veliko obiskovalcev, predvsem domačinov, ki so jih vaščani lepo pogostili, tudi z odojkom in jagenčkom.

Zbrane pa je nagovoril tudi domači župan Anton Maver, ki je poudaril pomembnost ohranjanja starih običajev. Franc Glušič, pobudnik tega tradicionalnega dogodka se je zahvalil vsem, ki so prostovoljno sodelovali, namreč vse dobrote so bile za obiskovalce brezplačne.

Potreba po ohranjanju starih ljudskih običajev in navad je danes v času polnih frustracij nekaj, kar je potrebno prenesti na mlajšo generacijo. Res je poseben občutek, ko se s konjsko vprego odpelješ na njivo. In eden od nekoliko starejših Ložanov je ob tem nostalgično dejal, da si ni nikoli mislil, da bo to še enkrat doživel.

Se vidimo na Logu spet prihodnje leto, ko bo obujen običaj ličkanja oživel že sedmo leto zapored.