janez janša Svet24.si

Janša naredil analizo in napovedal prihodnost

papež frančišek Svet24.si

Napadena spletna mesta Vatikana: "To so ruski ...

Bešič Loredan Necenzurirano

Bešičeva čustva in Janezov šah #komentar

predsedniske volitve pirc musar logar pl Reporter.si

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja:...

tot Ekipa24.si

V Mariboru rojenega kriminalca obsodili zaradi ...

Fizično sem kar pripravljen na koncerte, ki prihajajo Odkrito.si

Žan Serčič: »To je občutek, ki te zasvoji!«

kidd Ekipa24.si

Luka, ne bodi tako ... Uh, kaj je trener Dallasa ...

Novice Mirna

Foto: Na večer so orglice zapele

Piše: Rk

Čas objave:
27.02.2018 15:43

Mirnska dolina je gostila že 19. mednarodni festival orglic oziroma ustnih harmonik, ki je na 4 koncertih združil glasbenike iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

V soboto, 24. februarja 2018, je Mirnska dolina gostila že 19. mednarodni festival orglic oziroma ustnih harmonik, ki je na štirih koncertih združil glasbenike iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške.

Kakor je leta 1908 blizu 19 km dolga železniška proga povezala Mirnsko dolino med Trebnjem in Krmeljem, tako je to 110 let kasneje na isti razdalji simbolno uspelo majhnim orglicam. Medtem ko je vlak potnike pričakal na osmih vmesnih postajah, so orglice ljubitelje glasbe razveseljevale na štirih prizoriščih. Popoldanski koncerti so se zvrstili v treh gostilnah, vsi glasbeniki, bilo jih je več kot 70, pa so se zvečer zbrali na gala koncertu Mokronogu.

Popoldan so orglice zapele na treh prizoriščih. V Gostilni Meglič v Trebnjem so zbrane razveseljevali Oto Nemanič, Dušan Šušteršič, Matic Tičar, Zdenko Čolak, Iztok Bergant, Ansambel ustnih harmonik Vrbsko jezero - Mundharmonika ansambel Wörthersee, Klančakovi godci, Blueharp, Dradin – Dinko Hrabrič in Sander Blues – Sandi Petrej, v Gostilni Javornik na Rakovniku pri Šentrupertu Podmladek Sorških orgličarjev, Silvo Girandon, Anton Žagar, Milan Odžaković, Janko Mlakar, Lojze Peterle, Marjan Urbanija, Sorški orgličarji in v Gostišču pri Barbari v KrmeljuHalonga potepuhi, Mi trije, Dragan Brzoja, Ivana Čirjak, Anton Jagodič, Marjan Dirnbek, Ivan Strajnar, Loške orglice in Francetovi orgličarji.

Poleg zbrane publike so nastopajoče na popoldanskih koncertih ocenjevali tudi profesorji iz Glasbene šole Trebnje, ki so izbrali glasbene točke za večerni nastop v Mokronogu.

Večerni Gala koncert v dvorani Upravno kulturnega središča Mokronog, ki so ga kot gostje pričeli člani koncertnega ansambla  ustnih harmonik SORARMONICA, je tako postregel z izbranimi točkami vseh nastopajočih s popoldanskih koncertov.

Vodja in ustanovitelj festivala Stane Peček ni skrival navdušenja nad slišanim. V skoraj dveh desetletjih se je kakovost nastopajočih na festivalu izjemno dvignila. Če sta bila nekoč med udeleženci morda dva, ki sta obvladala inštrument, danes tako rekoč vsi igrajo vsaj korektno, če ne odlično. Nenazadnje veseli tudi dejstvo, da so bili med nastopajočimi otroci, medtem ko najstarejši muzikant šteje blizu osemdeset let.

Na prireditvi, ki ima sicer izrazito ljubiteljski in družabni značaj, so obiskovalci med nastopajočimi izbrali najboljšega. Brez kančka dvoma se je z naslovom Mojster orglic okitil Matic Tičar iz Kranja,  ki je s svojim igranjem in nalezljivo dobro voljo pridobil simpatije tako obiskovalcev kot drugih orgličarjev. Poleg imenitnega počivalnika, ki ga je kot nagrado posebej za zmagovalca namenil kolektiv tovarne oblazinjenega pohištva M-TOM, si je Matic prislužil še gromki aplavz, ki mu bo gotovo v spodbudo pri nadaljnjem ustvarjanju.

Foto: Marko Kapus