nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Semič

FOTO: Namenu predali kanalizacijo, vodovod

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.10.2015 06:56

V sklopu občinskega praznika Občine Semič so popoldne namenu predali kanalizacijo, obnovljeni vodovod, asfaltirano cesto v Gorenjcih in obnovljene stopničke na Roški cesti.

(Foto: semic.si)

Z investicijo v Gorenjci so začeli v letu 2013, ko so zgradili fekalno kanalizacijo od Štefanovega trga preko Krča na Roško cesto, kanal iz Semiča preko Vavpče vasi, Sadinje vasi, Gorenjc do železniške postaje, v skupni dolžini 4.250 m. Celotna investicija je stala 390.349 evrov. Letos pa so zamenjali azbestni cevovod od gasilskega doma v Gorenjcih do VH Krč, v dolžini 1.200 m in vrednosti  279.760,00 evro. Že leta 2010 so na Gabru in v Kotu uredili regulatorja pritiska v vrednosti 14.000 evrov.

Ker so se tekom gradnje, ki je večinoma potekala po lokalnih prometnicah, pokazale nove in nove potrebe po celovitem urejanju območja, so vzporedno izvedli veliko dodatnih investicijskih vlaganj, v skupni vrednosti 357.640 evrov, in sicer nov vodovod Avpič – Krašna – Šneler, obnovo vodovodov na Gabru, v Kotu, v Srednjih Gorenjcih od ŽP do gasilskega doma. Odvodnjavanje z meteorno kanalizacijo pri Smiletu, oporni zid pod Avpičem in pri Šimcovih, podporna zidova na Gabru in pri Šikonji. Odbojne ograje pri zidanici Pečavar, Krašna in pri balinišču. Mulde na Kolodvorski cesti in nad Ličenovimi s ponikovalnico. Izgradnja dodatnega sekundarnega kanalizacijskega voda v dolžini 200 mod gasilskega doma v Gorenjcih do križišča pri lipi. Dodatni asfalti, razširitve, mulde na trasi obnove vodovoda od gasilskega doma proti Krču. Popolnoma obnovljene stopničke z javno razsvetljavo na železniško postajo. Skupaj v zadnjih letih za 1.041.749 evrov na tem območju.

Še ostale investicije:

Asfaltiranje javne poti v Spodnji Kašči, v dolžini 190 m, ki jo je izvedel novomeški CGP, v skupini vrednosti dobrih 11.877 evrov. Prav tako pa je novomeški CGP poskrbel za preplastitev javne poti na Podrebru, v vrednosti dobrih 35.078 evrov. Obe investiciji sta bili sofinancirani s strani MGRT - po 23. členu ZFO-1.

Občina Semič je skupaj z ostalima belokranjskima občina leta 2010 začela izvajati kohezijski projekt z nazivom Trajnostna oskrba prebivalstva s pitno vodo in varovanje vodnih virov Bele krajine, ki je zajemal novogradnje in rekonstrukcije vodovodnega omrežja, novogradnje kanalizacijskega omrežja in nove kapacitete na področju čistilnih naprav. Ta velik projekt, v vseh treh belokranjskih občinah vreden skupaj 26 milijonov evrov, se letos zaključuje, v semiški občini zdaj z dokončanjem investicije v Gorenjcih, pridobivajo še zadnje uporabno dovoljenje. Vrednost del, ki so bila izvedena na različnih lokacijah v občini tako na področju vodooskrbe, kot tudi ravnanja z odpadno vodo, je za dobrih 5,5 milijona evrov, od tega 2 milijona na področju ravnanja z odpadno vodo, ostalo na vodovodnem delu.

Tako so v teh petih letih iz sredstev projekta zgradili: 20.339 m vodovodnega omrežja, od tega 14.106 m novogradenj v vodooskrbnem območju visoka cona Semiča in nižinski del Semiča in 6.233 m rekonstrukcij azbestnega cevovoda (VH Krč – Vrtača, VH Krč – Nestoplja vas, gasilski dom v Gorenjcih VH Krč 800 m3 novih kapacitet v vodohranih (100 na Osojniku, 200 na Brezovici in 500 na Krču) 1 nova vrtina s črpališčem na Brezovici, s čimer so pridobili dodatne kapacitete zdrave pitne vode 2 regulatorja pritiska za vzpostavitev normalnih pritiskov, enega na Gabru in drugega v Kotu 5.802 m novega kanalizacijskega omrežja (kanal od Štefanovega trga preko Krča na Roško cesto, kanal iz Semiča preko Vavpče vasi, Sadinje vasi, Gorenjc do železniške postaje, kanal Mladica in kanal od Iskre do Oskoršnice ter po Vrtači 1 črpališče v Sadinji vasi Za 1000 PE povečana čistilna naprava v Semiču, ki sprejema vse na novo priključene občane.