nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Novo mesto

FOTO: Novo mesto zaključuje obeleževanje 650. obletnice

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.04.2016 16:47

S prireditvijo Prihodnost je v naših rokah! se je včeraj zaključilo praznovanje 650. obletnice ustanovitve Novega mesta. Dogodek sta otvorila župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Oder so nato zavzeli igralci improvizacijskega gledališča Iglu teater pod taktirko novomeškega režiserja Žige Virca in Pihalni orkester Krka z bogato multimedijsko podporo. V polni Športni dvorani Marof so Novo mesto skupaj z obiskovalci popeljali 650 let v prihodnost.

Igralci Sara Šoukal, Juš Milčinski, Peter Frankl in Vid Sodnik so skozi štiri različne zgodbe predstavili, kako bi Novo mesto lahko izgledalo čez 650 let. V kreiranje zgodb so s pomočjo moderatorja prireditve Roka Bohinca vključili tudi obiskovalce, ki so zgodbe usmerjali in na koncu izbrali tudi zmagovalno verzijo. Občinstvo je tako v izjemno sproščenem vzdušju samo usmerjalo potek zgodbe prihodnosti Novega mesta, ki je bila polna zapletov, suspenza in dramatičnih razpletov.

S prireditvijo se je zaključilo leto presežkov in dejavnosti posvečenih Novemu mestu, ki ga je zaznamovalo medsebojno sodelovanje društev, organizacij in posameznikov v Mestni občini Novo mesto. Občinski praznik bo zaokrožila Slavnostna akademija s podelitvijo nagrad in priznanj nagrajencem Mestne občine Novo mesto, ki se bo odvila danes, ob 19. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu.

Letos nagrado Mestne občine Novo mesto prejmeta Gorazd Cibic (za življenjsko delo in pomembnejše trajne uspehe na urbanistično arhitekturnem področju) in Anton Progar (za pomembnejše trajne uspehe na področju planinstva in prostovoljstva). Trdinovo nagrado prejme dr. Daniel Brkič, koordinator projektne skupine za prenovo Mordaxove kapele. Grb Mestne občine Novo mesto prejmejo Klavdija Kotar (za dolgoletne uspehe, predano in izjemno zavzeto delo v ljubiteljski kulturni dejavnosti), Kulturno umetniško društvo Krka (za dolgoletne pomembne dosežke in bogat prispevek k promociji kulturnih dejavnosti) in Šahovski klub Krka Novo mesto (za dolgoletne uspehe in širjenje šahovske kulture).

Prilagamo še govor novomeškega župana Gregorja Macedonija.

»Kaj dela sloveče mesto, dolenjski Rim?«

Spoštovani predsednik Republike Slovenije, spoštovani podpredsednik Državnega zbora, cenjeni visoki gostje, drage občanke in občani …

Tako se je pred poldrugim stoletjem o Novem mestu spraševal dolenjski rojak, pisatelj, pesnik, kritik, publicist in borec za zedinjeno Slovenijo Fran Levstik … Ob zaključku jubilejnega leta si na predvečer občinskega praznika zastavljamo enako vprašanje, obenem pa se s ponosom zaziramo najprej nazaj, da se bomo lahko še samozavestneje pognali naprej.

Živeti v mestu s 650-letno tradicijo in večtisočletno zgodovino je privilegij. Ko stopamo po njegovih ulicah in trgih, ko se vzpenjamo na njegove sedmere griče, ko nas njegovi arkadni loki vodijo na dogodkov polna, a vedno vnovič čakajoča dvorišča, ko vstopamo med njegove starodavne zidove, ki pripovedujejo neštete izjemne zgodbe o tukajšnjih ljudeh, na vsakem koraku čutimo njegovo duhovno moč.

Z Marofa nam nazdravljajo halštatski knezi, svoj ustanoviteljski zamah osmišlja vojvoda Rudolf, Slatkonjev kapitelj udejanja svoje škofovske sanje, v razsvetljenem terezijanskem zanosu poučujejo frančiškani, s starih fotografij dijaki novomeške gimnazije šepetajo svoj carpe diem, z njimi plejada pesnikov, pisateljev, skladateljev, znanstvenikov in eruditov, ki so tu začeli ali dokončali pot na svoj Parnás, pa odmev tiste septembrske Pomladi, in Jakac in Štukelj, stoletni Lamut … Energija stoletij, prelita v čašo sodobnosti. Eliksir večne mladosti in vir novih moči in izzivov. Dovolite mi, da ponovim besede našega častnega občana Milčka Komelja: »Toliko poezije, zgodovine in hrepenenja!« Na takšnih temeljih stoji Novo mesto. To so delo in sanje, pogum in ustvarjalnost tukajšnjih ljudi.

Častitljiva obletnica nas je kot meščane in občane povezala. Skozi leto smo živeli in dihali z mestom na mnogih prireditvah, razstavah in drugih dogodkih najrazličnejšega značaja in na vseh možnih ravneh. Prebudile in povezale so se krajevne skupnosti.

Dodatno je zaživelo dogajanje ob in na reki Krki. Skozi tisočletja na njenem okljuku nas je vse do Lamutovega stoletja in še čez, do Novega mesta glasbe, popeljal Dolenjski muzej. Številni ugledni pisci so v zborniku, ki je izšel pod okriljem Društva Novo mesto in Založbe Goga, razgrnili svoj pogled na domala vse sfere novomeškega družbenega življenja s poudarkom na zadnjih petih desetletjih, ko smo med drugim bili in smo še priče izjemnega gospodarskega preporoda. Z mestom je praznovala ljubiteljska kultura, v njenem okviru morda najodmevneje Folklorno društvo Kres z Novomeškimi razglednicami za svoja štiri in novomeških petinšestdeset desetletij. Na visoki obletnici delovanja sta nas letos spomnili vsaj še dve za Novomeščane nepogrešljivi ustanovi: Knjižnica Mirana Jarca in Glasbena šola Marjana Kozine – obe sedemdesetletnici. Osnovne in srednje šole so se odzvale z ustvarjalnostjo svojih učencev ter številnimi prireditvami in projekti. Svojo prvo dekado je zaznamoval Anton Podbevšek teater, pred natanko desetimi leti pa je bila ustanovljena tudi novomeška škofija. In nenazadnje – najbrž bolj kot kdajkoli prej je prav letos oživel Glavni trg z nočmi nakupov ter nizom dogodkov kulturnega in zabavnega značaja, ki so v mestno jedro ponovno privabili tisoče Novomeščanov. Po Mušičevi povojni prenovi starega mestnega jedra smo po več desetletjih, ko se le-to duši v pločevini, končno uspeli najti skupno rešitev v prepričanju, da je mesto treba vrniti ljudem. Upam si trditi, da bomo kmalu spet imeli najlepši glavni trg na Slovenskem.

Ponosni smo na naša uspešna podjetja, ki z gospodarsko prodornostjo tako ali drugače omogočajo stalno in vztrajno rast družbenega življenja v dolenjski metropoli in širše. Tudi po njihovi zaslugi živimo v relativnem blagostanju in materialni trdnosti, kar je predpogoj za željo po višjih socialnih potrebah, zdravo življenje, izobraževanje, kulturo in humanitarnost. Spomnim naj na le nekaj dejstev, ki nas lahko še podkrepijo v pozitivnem razmišljanju tudi za prihodnost: odprtje novega urgentnega oddelka novomeške bolnišnice in Krkinega najsodobnejšega obrata NOTOL

2, proizvodnja twinga, smarta in ponovno tudi clia v Revozu, razvojni in izvozni uspehi podjetja TPV ter vse večja prepoznavnost in uspešnost Adrie Mobil na evropskih in svetovnih trgih. Da, Novo mesto je tudi prestolnica slovenskega izvoznega gospodarstva.

Vse omenjeno in še mnogo več nas opogumlja in potrjuje v prepričanju, da zmoremo še več in bolje. Da ponos, da smo Novomeščani, ni le varljiv občutek samozadostnega lokalpatriotizma, ki se razblini že na prvem klancu. Da zmoremo iti širše. V Evropo in svet. Da napravimo svoje mesto ne le gospodarsko, temveč tudi turistično in kulturno zanimivo ter privlačno za druge. In da zmoremo iti globlje. V odnosih do bližnjega. Da nam medsebojne razlike postanejo izziv za njihovo preseganje in ne razlog za gradnjo okopov, ograj in zidov.

Mnoga znamenja nas sicer opominjajo, da živimo v prelomnih časih. Zdi se, da se majejo temelji naše civilizacije, da se rahljajo vrednote, ki smo jih še donedavna imeli za samoumevne. Vse bolj spoznavamo, da se je za to, kar si želimo in kar nam veliko pomeni, treba postaviti … Rešitev se skriva v nas samih, v vsakem posamezniku, v zavestni odločitvi za dialog, sodelovanje in preseganje vsakršnih nasprotij, v sprejemanju človekove drugačnosti, v omogočanju priložnosti in medsebojnem spoštovanju. Zlato pravilo vsakega odnosa je, da vanj vlagamo, kolikor pač zmoremo, ne da bi za to pričakovali koristi zase. Dajati in ne zgolj jemati. Svoje ideje, znanje, energijo, čustva …

Dragi Novomeščani, občanke in občani,
preteklo leto mi bo v spominu ostalo predvsem po tem, da sem na vsaki prireditvi, vsakem odprtju razstave, vsakem dogodku, vsakem koraku čutil, da nam ni vseeno za našo občino, da v nas še živi občutek za skupno dobro in da smo ponosni, da smo vsak na svoj način in s svojim prispevkom del tako velike zgodbe, kot je ta, ki jo živimo skupaj tukaj in zdaj, iz naših prednikov za generacije, ki prihajajo.

Tako lahko skupaj odgovorimo na začetno vprašanje: Kaj torej dela sloveče mesto, dolenjski Rim?

Novo mesto piše prihodnost … Že 650 let … In ta je v naših rokáh!