profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Šempeter

FOTO: Novo staro vodstvo šempetrskih vinogradnikov

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.02.2013 10:49

Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter Bistrica ob Sotli je na občnem zboru še en mandat zaupalo dosedanjemu predsedniku Jožetu Babiču. V vodenju društva mu bo kot podpredsednik še naprej pomagal Dušan Planinc, za tajnico je ponovno potrjena Iva Zorenč in za blagajnika Dušan Berkovič.

Ostale organe so v želji po novem zagonu nekoliko pomladili in sprejeli več novih članov. Župan Franjo Debelak, tudi sam član društva, je dejal, da je Babič v bistvu postavil društvo, vsi skupaj pa so področju vinogradništva in salam naredili zelo veliko, tako za prepoznavnost kot dvig kvalitete.

S tem namenom bodo 20. aprila izvedli že 21. praznika vin in salam, ob ocenjevanju vzorcev vin in salam ter sodelovanju na državni salamijadi v Sevnici, bodo že v prihodnjih dneh izvedli prvo v nizu predavanj o fitofarmacevtskih sredstvih ter strokovno ekskurzijo z društvom kmetic Ajda, sodelovali na sejmih in se predstavljali na prireditvah v kraju in širše. Razmišljajo tudi, da bi ob vzdrževanju stare občinske trte, postavitvi klopotcev in krstu mošta, v prihodnje obeleževali tudi januarsko Vincenkovo, ki simbolizira pričetek dela v vinogradih.Ob občinskem prazniku junija prirejajo tradicionalni pohod Od hrama do hrama.

Vinogradniki se strinjajo, da sodelovanje še razširijo, zato jih je Majda Juričko iz turističnega društva Sladka gora povabila na njihove prireditve. Vinogradniško, turistično in kulturno društvo Cerklje ob Krki iz sosednje brežiške občine z 180 člani in 33 letno tradicijo je na občnem zboru predstavil Roman Baškovč, ob ocenjevanju cvička in drugih vin pa Šempetrane zanima tudi cvičkarija in slikarska kolonija cvičkorel, kjer ustvarjajo s cvičkom, zanimivost pa je poslikava dog iz starih sodov.