krek Svet24.si

Krek je vzrok za nizko precepljenost našel v ...

Robert Golob Svet24.si

Golob odločno zavrnil možnost sodelovanja z ...

sergej racman Svet24.si

Grozi mu dolgoletni zapor, z igralnico pa služi ...

milan kucan pl2 Reporter.si

Milan Kučan: V zgodbo o malem in hudobnem palčku...

dražgoše Necenzurirano

Resnica o Dražgoški bitki #kolumna

Anja Baš Njena.si

Slovenska pevka bo že drugič postala mamica

doncic  1 Ekipa24.si

Dončić ukradel žogo, zadel in postal TARČA ...

Novice Novo mesto

VIDEO: Novomeški jamarji obeležili dobrega pol stoletja

Piše: R.K.

Čas objave:
19.11.2017 12:27

Jamarski klub Novo mesto je praznoval 55-letnico ustanovitve.

Ljudje smo že v pradavnini uporabljali jame kot zatočišča, s preselitvijo v bolj varna in udobna prebivališča pa smo na jame pozabili, oziroma smo se jih zaradi povezav z onostranstvom na daleč izogibali. Samo dobro stoletje pa je od takrat, ko je človek začel podzemlje obiskovati iz čiste radovednosti in smo se jamarji zaradi lažjega in bolj varnega raziskovanja začel povezovati v jamarske organizacija.

Dolenjska in Bela krajina nimata tako vpijočih kraških pojavov, kakor nekateri drugi predeli Slovenije, zato se je organizirano jamarstvo pojavilo relativno pozno. A kljub temu letos mineva že 55 let od ustanovitve Jamarskega kluba Novo mesto, ki je prva samostojna jamarska organizacija na Dolenjskem.

V počastitev obletnice so v Galeriji Simulaker pripravili slavnostno sejo, na kateri je zbrane nagovoril predsednik kluba, predstavili so najglobljo dolenjsko kraško lepotico – jamo Čaganko ter spregovorili o čiščenju jam v okviru projekta Life Kočevsko. Ogledali so si film o čiščenju jam, predstavili zbornik Dolenjski kras 7, podelili priznanja in na ogled postavili najlepše jamarske fotografije.