stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Spa-Francorchamps, Belgija

FOTO: Odlični mizarji!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.10.2012 22:37

V belgijskem mestu Spa-Francorchamps v Belgiji se je med 4. in 6. oktobrom odvijalo evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih EuroSkills 2012.

V slovensko reprezentanco se je na izbirnem tekmovanju lesarjev, na tako imenovani Olimpiadi poklicev v Postojni, z odličnim prvim mestom uvrstil tudi Mitja Mandelj iz ŠC Novo mesto, dijak Srednje lesarske in gradbene šole. Slovenske barve je v Belgiji zastopalo štirinajst mladih tekmovalcev, ki so se pomerili v šestih kategorijah, ena izmed njih je bila tudi lesarstvo.

»Na tekmovanju smo izdelovali omarico z okvirnimi vrati in polnilom spredaj, z rogličenim predalom ter masivnimi vrati zadaj,« je po tekmovanju dejal Mitja Mandelj in dodal, da je bila izdelava omarice v izdelavnem času osemnajstih ur timsko delo, v kateri sta sodelovala tudi Andrej Sever iz Srednje šole Kočevje in Andrej Kodele iz TŠC Nova Gorica.

»Imeli smo res hudo konkurenco, saj smo bili v neenakopravnem položaju z vrstniki, ki so imeli ob sebi kup pripomočkov in tudi strojčkov s katerimi so si olajšali delo«, je še dodal Mitja. Iz Belgije pa se je slovenska reprezentanca vrnila s srebrno medaljo, ki jo je osvojil njegov sotekmovalec kot CNC mizar Andrej Kodele. Na pripravah in na samem tekmovanju je sodeloval tudi mentor Anton Hrastar iz Novega mesta. »Imeli smo kar nekaj individualnih priprav in eno skupno v Novem mestu, kar je v primerjavi z ostalimi državami, ki so se za ta dogodek pripravljale načrtno, več mesecev, premalo,« je povedal Anton Hrastar. Državna reprezentanca se je pred nastopom zbrala tudi v Planici, kjer so imeli tudi psihološki del priprav. Uvrstitev na samo tekmovanje pomeni potrditev dosedanjega uspešnega dela novomeških dijakov lesarske šole, ki so v lanskem letu dosegli največji uspeh na tovrstnem tekmovanju- srebrno medaljo. Tekmovanje v poklicnih spretnostih je bilo sicer naporno, a so bili tekmovalci z doseženim in izkušnjami zadovoljni. Reprezentančno ekipo lesarjev je finančno in materialno podprla tudi novomeška Obrtno podjetniška zbornica, podjetje Starles, mizarstvo Zupančič iz Ivančne Gorice, mizarstvo Agoles iz Trebnjega, mizarstvo Florjančič iz Novega mesta in mizarstvo Marko Trunkelj iz Krke.