pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Novice Trebnje

FOTO: Po Temenici spustili gregorčke

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.03.2016 11:46

Člani turističnega društva Trebnje se trudijo, da bi oživili Trebnje in povezali krajane. Lani so pričeli z obdarovanjem Trebanjcev ob dnevu mučenikov, kar je bilo zelo lepo sprejeto. Letos pa so se odločili, da bi obudili še en star slovenski običaj, gregorjevo. Po gregorijanskem koledarju se na sv. Gregorja prične pomlad, dnevi se pričnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo.

Na predvečer sv. Gregorja so tako pripravili »pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici«. Sicer pa niso povesem prepričani ali je to prav lokalni običaj. Ker pa imajo reko Temenico, nadebudne člane in pa otroke, ki so vedno navdušeni nad našimi projekti, so sklenili, da to letos v Trebnjem tudi prvič izpeljejo. Povabili so otroke, njihove starše ter pozvali vrtec in osnovno šolo, da se odzovejo povabilu, naredijo ladjice iz ekoloških in biološko razgradljivih materialov, ki jih bodo spustili v Temenico.

Zelo veseli so bili odziva obiskovalcev, saj niso vedeli, kaj sploh pričakovati. Otroci in odrasli so z veseljem spustili po Temenici doma nareje gregorčke in opazovali kako plujejo. Niso pa jim povedali, da so te gregorčke malce naprej ujeli in tako poskrbeli, da niso onesnažili okolja. Za udeležence so tudi pripravili posebne spominke, glinene ptičke, da jih bodo spominjali na prve gregorčke na Temenici.