IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Novice Novo mesto

FOTO: Praznično že danes

Piše: Radio Krka

Čas objave:
30.10.2015 09:21

V počastitev jutrišnjega dneva reformacije in nedeljskega dneva spomina na mrtve že danes ponekod pripravljajo slovesnosti in komemoracije. Prireditev je že potekala v Metliki, popoldne bodo še v Dolenjskih Toplicah, Starem trgu ob Kolpi, Krškem in Straži.

Ob 14. uri se je začela žalna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve v spominskem parku na Trgu svobode Metlika, ob 16. uri pa bo komemoracija ob dnevu spomina na mrtve na pokopališču Dolenjske Toplice.

Ob 18. uri prireditev v počastitev dneva reformacije in dneva mrtvih pripravljajo pred spominsko ploščo pri OŠ Stari trg ob Kolpi, kjer bodo z besedo in pesmijo počastili dan reformacije in dan mrtvih.
Prav tako ob 18. uri pa bo osrednja občinska slovesnost v Počastitev dneva reformacije tudi v Dvorani v parku Krško.

Ob 19. uri pa KUD Straža v tamkajšnjem kulturnem domu pripravlja koncert ob dnevu reformacije. Nastopila bosta Kvartet As in oktet Konda.

Dopoldne položili cvetje in sveče na spominska obeležja v občini Šentjernej
Občina Šentjernej je v spomin padlim borcem druge svetovne vojne ter v opozorilo mlajšim generacijam, da se strahote in tragični dogodki iz zgodovine ne bi ponavljali, položila cvetje in sveče pri spomenikih padlih borcev v Gradišču, v gozdu Ilovica, Orehovici, Gorenjem Vrhpolju, Šmarju in Grobljah. Poklonili so se tudi žrtvam povojnih pobojev na pokopališču v Šentjerneju.


Žalna slovesnost v Metliki
Občina Metlika, OOZB za vrednote NOB Metlika in mestna skupnost Metlika so v tamkajšnjem spominskem parku na Trgu Svobode pripravili žalno slovesnost v počastitev dneva spomina na mrtve.
V kulturnem programu so nastopili Ženski pevski zbor DU Metlika, pevska skupina Vocalis, recitatorja OŠ Metlika in literarnega kluba Metlika, kvartet trobil Mestne godbe Metlika in harmonikar Gašper Brunskole.

Govornik na slovesnosti pa je bil predsednik ZB za vrednote NOB Metlika Milan Travnikar.
Prisotni so bili gardisti Slovenske vojske.

Spomin na vse, ki so jih spoštovali in cenili, a jih ni več med nami, so med drugim obeležili župan Občine Metlika Darko Zevnik, predsednik Mestne skupnosti Metlika Anton Bezenšek in predsednik OOZB za vrednote NOB Semič Drago Mohar z delegacijo.

Nagovor predsednika ZB za vrednote NOB Metlika Milana Travnikarja