stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Bizeljsko

FOTO: Praznik KS Bizeljsko

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.11.2012 11:52

11. november je v Krajevni skupnosti Bizeljsko praznik, v spomin na 11.11. 1941 ko so Nemci prav na Martinovo izgnali z domov kar 3011 domačinov. Slovesnost tradicionalno poteka ob spomeniku umrlim v izgnanstvu v središču kraja.

Ob 71-letnici tega dogodka je program pripravila domača šola, ki se je poklonila spominu na tiste težke čase, tudi s pesmijo '3011 jih je šlo…', nekdanje krajanke Mace Jogan.

V programu je nastopil še Moški pevski zbor Bizeljsko in s šolskim mladinskim zborom pod vodstvom Vilka Ureka domačin Izidor Žmavc na kitari, ki je z zborom sodeloval že na lanski prireditvi, tokrat so izvedli njegovo Moja Slovenija.

Krajevna organizacija Društva izgnancev Slovenije, osnovna šola in Krajevna skupnost Bizeljsko so lani ob veliki svečanosti izdali zbornik spominov, v katerem je kar 37 krajanov opisalo takratne dogodke,
tudi na utrinke teh zgodb dedkov in babic so spomnili najmlajši z odlomki žalostnih zgodb.


Prepletli so jih tudi s pomenom Antona Martina Slomška, ki je kot kaplan dve leti služboval na Bizeljskem in tudi na izvor praznovanja Martinovega od poganskih korenin.

V imenu krajevne organizacije Društva izgnancev Slovenije je Rok Kržan spregovoril o težkih časih izgnanstva, tudi svojih spominih, ter opozoril, da je prav, da ob takem obeleževanju težkih trenutkov 1941-1945 povejo mlajšim, kako težki so bili ti časi in da jih ne smemo pozabiti in se moramo iz njih učiti.