stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Zloganje

FOTO: Predstavili so se zloganjski oglarji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.06.2016 11:12

Oglarstvo je pomemben element slovenske kulturne dediščine, zato so tehniko oglarjenja in s tem povezane dejavnosti zloganjski oglarji predstavili otrokom vrtca in osnovnošolcem, od prvega do petega razreda, Osnovne šole Škocjan.

Podajanje znanja starodavnih, na nekaterih koncih že pozabljenih, obrti je eden od pomembnejših elementov ohranjanja kulturne dediščine, zato so otroci OŠ Škocjan obiskali oglarsko kopo v Zloganju, kjer so jim zloganjski oglarji skupaj z oglarsko sekcijo Turističnega društva Škocjan na Dolenjskem predstavili delo oglarjev in tehniko postavitve kope ter s temi povezanimi dejavnostmi, kot so kovaštvo in samo gospodarjenje z gozdovi.

Kovaštvo, ki je ravno tako pomemben element slovenske kulturne dediščine, je predstavil predsednik TD Škocjan na Dolenjskem, Robi Janežič, ki še ohranja družinsko tradicijo, gospodarjenje z gozdovi pa jim je pobliže predstavil okoliški logar, Matjaž Cizelj.

Dogajanje so popestrili tudi z starodavno igo metanje podkev, po koncu pa so jih pogostili s sokom in roladico. Poleg omenjenega je po programu šole svoje delo in varovanje predstavil tudi policist PP Šentjernej.

"Nadobudni pogledi in vprašanja otrok so oglarjem in ostalim sodelujočim pustila veliko zadovoljstvo ter vzpodbudo, da se oživljanje oglarstva pozitivno širi na naše najmlajše, s tem pa se ohranja naša kulturna dediščina," so zapisali v sporočilu za javnost.