franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Vinica

FOTO: Prenovljena spominska hiša Otona Župančiča

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.11.2015 06:11

Občina Črnomelj in Belokranjski muzej Metlika sta pripravila svečanost ob odprtju prenovljene spominske hiše Otona Župančiča in nove stalne razstave Župančič - mojster besede.

Nacionalno pomembno pridobitev sta na Vinici odprla Anton Peršak, državni sekretar z Ministrstva za kulturo in črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Obnova Župančičeve spominske hiše je zajemala ureditev kleti in pritličja, ogrevanja za celoten objekt na lesno biomaso, sanacijo vlage, obnovo fasade in zunanjo ureditev s pomožnim objektom. Delno je obnova zajemala tudi nakup nove opreme. Dela na projektu, ki je stal dobrih 680 tisoč evrov, za katerega so pridobili tudi 85 odstotkov evrospskih sredstev, ostalo pa primaknili na črnomaljski občini, so izvedli v enem letu.

Kot je povedala črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič s projektom želijo prispevati k boljši kakovosti muzejske ponudbe, večji podpori lokalnemu razvoju kulture in nasploh subregije, tako z vidika turizma kot gospodarstva. "Poleg prenovljene podobe bo na novo zaživela tudi vsebinska ponudba hiše, ki bo omogočila stis in spoznavanje Župančiča kot mojstra besede, pa tudi preostali prepoznavnih belokranjcev pa tudi same Vinice z bogato zgodovinsko in etnološko dediščino."