20190212-00915116 Svet24.si

Znane podrobnosti tragične nesreče, v kateri je ...

pes mačka Svet24.si

Več kot dva milijona ljudi si je ogledalo ta ...

20210503-01058074 Necenzurirano

Basen o novinarstvu #kolumna

boris tomasic hisa pl3 Reporter.si

Črna gradnja: kako je klet Borisa »Kdo vam ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Mislim, da me do »brezbesedja« lahko pripravi edino moj tri in pol letni Lev Odkrito.si

Ana Maria Mitič: »S težavami se je treba ...

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Novice Krško

FOTO: "Prešerni bralec" v Krškem

Piše: Valvasorjeva knjižnica Krško, U. Š.

Čas objave:
11.01.2019 20:50

Sodelovanje Valvasorjeve knjižnice Krško in Doma starejših občanov Krško poteka uspešno že vrsto let, od leta 2011 pa so stanovalci doma še tesneje povezani s knjižnico skozi projekt Knjižne zmenkarije. V okviru bralno-pogovornih ur knjižnica organizira »od Prešerna do Prešerna«, torej od 8. februarja do 3. decembra, branje za svojevrstno bralno značko, ki uspešnim bralcem poleg udobja ob knjigi prinese naziv »Prešerni bralec«.

DSC00285.jpg
Od Prešerna do Prešerna - "Prešerni bralec"
Foto: arhiv knjižnice

Sodelujoči ustanovi sta v četrtek, 10. januarja 2019, v prostorih doma organizirali prireditev ob zaključku bralnega projekta in tako praznovali skupni praznik branja in druženja s knjigo že šesto leto zapovrstjo. Prireditev je bila literarno obarvana. V goste so povabili domačina, g. Miroslava Mikelna iz Brestanice, avtorja treh knjig, Zgodbice iz celjskih otroških in petrovških najstniških let ter Zgodbe mojega časa I in II, v katerih je skrbno zapisal dogodke in dogodivščine iz svojega življenja. Kakor je hudomušno in nagajivo branje prigod, je bil tudi pogovor z avtorjem poln humorja in domislic.

Celjan, Petrovčan in Brestaničan, veterinar po izobrazbi, športnik po duši in velik zagovornik humorja,ki je s preselitvijo v Brestanico spoznal okus zarečenega kruha, skozi opisovanje lastnih dogodivščin in spominov predstavi miselnost in duh časa, z umeščanjem osebnih dogodkov v širši kontekst pa osvetljuje tudi domoznanske dogodke.

DSC00287.jpg
Od Prešerna do Prešerna - "Prešerni bralec"
Foto: arhiv knjižnice

V pogovoru z bibliotekarko Urško Šoštar je stanovalce doma popeljal skozi številne humorne dogodivščine, od''krsta'' na prvi delovni dan v Radečah in vožnje z javico preko starega krškega lesenega mostu do druženja z ''Babičem'' v Nerezinah in nauka »Ne pij vode tam, kjer raste dobro vino.«

DSC00295.jpg
Od Prešerna do Prešerna - "Prešerni bralec"
Foto: arhiv knjižnice

V letu 2018 so bila bralno-pogovorna druženja v Domu starejših občanov Krškoše posebej ustvarjalna. Zavedajoč se, da je ohranjanje in varovanje kulturne dediščine naloga vsakega posameznika, se je Valvasorjeva knjižnica Krško pod okriljem evropskega leta kulturne dediščine 2018 v sodelovanju s stanovalci doma podala na pot ustvarjanja, ohranjanja in beleženja ter izvedla delavnico Tako se pletejo besede. Sodelujoči so delavnico posvetili temeljni nosilki kulturne dediščine, knjigi, ter jo skupaj z branjem preslikali v začetke svojih življenj. Knjiga, branje in spomini – nepogrešljivi elementi (kulturne) dediščine v več ozirih. V nastali knjižici se je z obujanjem spominov na prva bralna doživetja predstavilo devet stanovalcev Doma starejših občanov Krško, ki z zavestjo, da je branje potovanje, zahajajo na Knjižne zmenkarije.

DSC00297.jpg
Od Prešerna do Prešerna - "Prešerni bralec"
Foto: arhiv knjižnice


Bralno leto 2018 je uspešno zaključilo deset stanovalk: Lija Bačar, Angela Fric, Elica Krivec, Marija Kučič, Dora Namestnik, Štefica Pirc, Marija Pleterski, Jožica Šinkovec, Štefka Vrančič in Olga Zevnik.
Z glasbo sta prireditev popestrili učenki Glasbene šole Krško Tia Valentinc in Iva Pika Sirk.

DSC00333.jpg
Od Prešerna do Prešerna - "Prešerni bralec"
Foto: arhiv knjižnice