IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Novice Krško

FOTO: Pridih indijanske kulture v krških knjižnici

Piše: Radio Krka

Čas objave:
26.10.2015 15:58

V nizu razstav, ki jih Valvasorjeva knjižnica Krško ob praznovanju petdesetletnice delovanja pripravlja z domačimi umetniki, raziskovalci in ustvarjalci, se v prostorih krške knjižnice kot zadnja predstavlja Hedvika Cener, članica Likovnega društva Krško – Oko.

Ustvarjalno delo Hedvike Cener je ljubiteljem kiparske umetnosti dobro poznano, saj je svoje umetniške izdelke že predstavila na samostojnih razstavah, redno sodeluje pri razstavah v okviru likovnega društva, obiskovalcem knjižnice pa se je predstavila leta 2012 z razstavo Drevo – simbol življenja.

Tokratno razstavo je naslovila Indijanska kultura. Svoje navdušenje nad indijansko kulturo, s katero se je podrobneje seznanila skozi literaturo, je skrbno prelila v glino in oblikovala posode, masko, kipe in druge figure s pridihom indijanske motivike in ornamentike. Večmesečno sobivanje z indijansko kulturo, pa čeprav le preko slik in besed, je njeno življenje obogatilo s številnimi modrostmi. Pravi, da jo je pri poglabljanju v svet indijanske kulture najbolj prevzela njihova ljubezen do zemlje in narave. Tudi sama rada zahaja v naravo in od nje zajema modrost in moč. S to tematsko razstavo želi povabiti posameznike, da tudi sami najdejo stik z naravo, predvsem pa naj se posvetijo zemlji, kajti le to, po mnenju umetnice, omogoča kvalitetno življenje.


"Vabljeni, da okusite delček indijanske kulture ujete v kiparske izdelke Hedvike Cener v avli osrednje knjižnice v Krškem do 20. novembra," so še zapisali v sporočilu za javnost v krški knjižnici.