stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Krško, Vrbina

FOTO: Prve družine iz Vrbine do ključev

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.11.2012 14:36

Župan občine Krško Miran Stanko, direktor GEN energije Martin Novšak in predstavnica prebivalcev naselja Vrbina Ana Pajič so danes prerezali trak nove stanovanjske hiše na Poti na Črnile v Leskovcu pri Krškem, s čimer se uresničuje dogovor o preselitvi, ki so ga pred petimi leti predlagali krajani Vrbine. Ključ novega doma so danes prejele prve tri družine.

Dogovor o preselitvi so aprila 2007 soglasno podpisali krajani Vrbine, Občina Krško, GEN energija, Nuklearna elektrarna Krško in Agencija za radioaktivne odpadke. Podpisniki so v dogovoru soglašali, da se območje naselja dolgoročno uporabi v energetske namene in za zaokrožitev poslovne cone Vrbina in tehnološkega parka.

Stekli so pogovori z družinami in leto kasneje sta Občina Krško in GEN energija sklenili sporazum o zagotavljanju nadomestnih zemljišč in nadomestnih gradenj, v katerem sta opredelili način izvedbe dogovora s krajani. Občina Krško je tako sodelovala pri iskanju primernih nadomestnih lokacij, nato pa pri izdelavi projektne dokumentacije, pridobivanju gradbenih dovoljenj ter izgradnji komunalne infrastrukture za kar je do danes namenila okoli 370.000 evrov. Gradnjo nadomestnih objektov je prevzela GEN energija.

Župan občine Krško je družinam, ki bodo zaživele na novih lokacijah zaželel veliko srečnih dni v novem domu in okolju, v svojem nagovoru pa se je posebej zahvalil podžupanji občine Krško Ani Somrak, ki je imela pri realizaciji projekta od vsega začetka ključno vlogo in je s svojim angažiranjem, poleg ostalih sodelavcev občinske uprave pomenljivo, prispevala k realizaciji projekta.

Novi domovi za štirinajst družin


Skupno se bo v nove domove preselilo štirinajst družin. Poleg prvih treh, ki so ključe svojih stanovanjskih objektov prevzele danes, se jih bo osem preselilo v naslednjih dveh mesecih, tri pa v drugi polovici prihodnjega leta. Pet družin bo prebivalo v Leskovcu pri Krškem (štiri na Poti na Črnile in ena na Gmajni), štiri družine v Krškem, dve v Dolenji vasi, preostale tri pa na Jelšah, na Gori in v Kostanjevici na Krki.

Gre za projekt v katerem je lokalna skupnost skupaj z ostalimi partnerji uspešno sledila pričakovanjem prebivalcev Vrbine in uspela zagotoviti možnosti za ugodno rešitev njihovih zahtev.