stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Novo mesto

FOTO: Revoz lani prihodke povečal za petino, proizvodnjo za desetino

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
03.02.2016 13:16

Novomeški Revoz je lani povečal prihodke za petino, obseg proizvodnje pa za desetino. Končni izid Revozovega lanskega poslovanja sicer še ni znan, predsednik uprave družbe Patrice Haettel pa za letos napoveduje prodor na kitajski trg, okrepitev proizvodnje za desetino in ohranitev dvoizmenskega dela.

Haettel je na današnjem srečanju z novinarji v novomeški tovarni povedal, da je za Revoz pomembno, da je lani dosegel stabilno raven naročil, kar jim v novem poslovnem letu in za naprej vzbuja zaupanje. Sicer pa letos računajo predvsem na nove trge, na prvem mestu na Kitajsko, in na nove različice posameznih avtomobilskih modelov Smart Brabus, Smart EV in Twingo GT.

Nadaljevali bodo z delom v dveh izmenah in ohranili svojo dozdajšnjo prilagodljivost, hkrati pa, zahvaljujoč novim trgom in razvoju svojih izdelkov, pričakujejo okrepitev proizvodnje za desetino.

Glede zaposlovanja je dejal, da nameravajo dozdajšnje število 2100 zaposlenih ohraniti tudi letos. Okrepljenemu številu naročil se bodo v začetku prilagajali z uvajanjem delovnih sobot, če pa se bo omenjena rast še okrepila, pa bo to zahtevalo dodatno zaposlovanje. V glavnem nameravajo z novim zaposlovanjem le nadomeščati naravni odliv zaposlenih, je dodal.

Kot je navedel, so v Revozu lani izdelali nekaj več kot 129.400 vozil, za naložbe so namenili 14 milijonov evrov, največ v Novem mestu izdelanih twingov oz. dobrih 43 odstotkov teh vozil pa so prodali v Franciji. Po prodaji nato sledijo Nemčija s skoraj četrtino, Italija z 11 odstotki, Velika Britanija s šestimi odstotki in Nizozemska s štirimi. V Sloveniji so lani prodali 0,3 odstotka svojih izdelkov.


Sicer pa so v Revozu lani okrepili svojo učinkovitost in dosegli raven izpred uvedbe projekta Edison. Na visoki ravni so tudi pri izvozu, izvozijo namreč 99,2 odstotka svojih izdelkov. Z novim twingom pa so prodrli lani tudi na japonski trg.

Konec aprila lani so v Revozu prenehali izdelovati model Clio, skupaj pa so v Revozu izdelali 1.495.157 njegove inačice clio II. Lani so tudi uspešno prestali presojo glede zahtev kitajskega trga in tam januarja letos začeli izvažati smarte. Tam gre za zdaj za začetek naložbe, sicer pa v Revozu ocenjujejo, da naj bi na Kitajskem prodali štiri do pet odstotkov vozil, je pojasnil.

Glede afere prirejanja podatkov o izpustih evropskih vozil, je poudaril, da se to vprašanje Revoza, ki v svoja vozila ne vgrajuje dizelskih motorjev, ne tiče. Pristal je, da je stališče Renaulta glede tega jasno in da je ta družba potrdila, da v svoja vozila ne vgrajuje nobene sporne opreme. Ker med vožnjo njihovih vozil sicer prihaja do nekaterih odstopanj pri izpustih, pa bo Renault za rešitev tega vprašanja namenil 50 milijonov evrov.

Haettel se je dotaknil tudi pomembnosti ceste tretje razvojne osi za tovarno Revoz. Dejal je, da v Revozu, v katerega dnevno pripelje ali pa od tam odpelje skupaj do 200 tovornjakov, projekt podpirajo, tako kot je že umeščen.