stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Novice Kočevje

FOTO: Rojstni dnevi v luči pomembnih obletnic

Piše: Radio Krka

Čas objave:
29.01.2016 19:28

V naboru raznolikih mesečnih dejavnosti, ki se v domu starejših občanov Kočevje vrstijo skozi vso leto, posebno težo dajejo praznovanju rojstnih dnevov stanovalcev.

Prižiganje sveč na slavljenski torti v drugem nadstropju skupnih domskih prostorov je hkrati sovpadalo s pomembno obletnico te institucionalne ustanove. Na današnji dan januarja lani je bil namreč odprt dolgo pričakovani oddelek za stanovalce z demenco, lesno energetsko varčni objekt z 48 posteljami, , prvi takšne vrste v državi. »Tako kot smo načrtovali, se je enota tudi napolnila, trenutno je v našem domu skupaj 174 stanovalcev, kar je v okviru zgornje meje mreže domov, ki se je moramo držati, » je dejala direktorica DSO Kočevje Lidija Vardijan Žagar.

Ubrani glasovi vselej rado videnih pevk skupine Mavrica ter neutrudnega pevovodje in harmonikarja Leona Behina, so v sončnem dnevu odmevali daleč izven soban doma. Program ni bil kar tako, saj so pevski vložek snidenju dodali tudi zaposleni. Ne le med njimi in vodstvom , tudi med stanovalci imajo, če se malce pošalimo, glavno besedo ženske, teh je seveda vedno največ med slavljenci.

Lidija Vardijan Žagar je priložnost ob sladici in prešernemu druženju izkoristila tudi za naznanilo , da bodo junija letos praznovali 30 let od odprtja matične stavbe, ki je bila po letu 2004 v celoti prenovljena. Pogled v praznovanje je bil vprt že lani, od januarja letos pa potekajo načrtne organizacijske priprave pred ta junijski jubilej.

»Dejstvo je, da naši stanovalci svoja leta spremljajo, se jih veselijo in delajo dobro, kar lahko zase dobrega naredijo. Ja, kakovostno se starajo,« poudarja Lidija Vardijan Žagar, ki dom vodi dvanajst let . Podaljšanje življenjske dobe je treba pripisati več dejavnikom. Nemara tudi izjemnemu čutu vseh zaposlenih do stanovalcev, in to na vseh področjih celodnevne oskrbe. Pavla Cetinski s 106 in Frančišek Lavrič s 104 leti sta bili pravi grči med stanovalci kočevskega doma.

Lidija Vardijan Žagar o zasedenosti


Lidija Vardijan Žagar o stanovalcih


Lidija Vardijan Žagar o pripravah na praznovanje


Lidija Vardijan Žagar o praznovanju