volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Novice Novo mesto

FOTO: Rudolfovanje 2015

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.09.2015 13:24

Člani Pohodniškega društva Novo mesto so minulo soboto organizirali Rudolfovanje.

Kot so sporočili organizatorji, Rudolfova pot, katere idejni oče je Tomaž Levičar, ni nikoli resnično zaživela, zato so se v društvu v želji, da bi imeli svojo pot, z veseljem odzvali povabilu Mestne občine Novo mesto, da bi postali skrbniki Rudolfove poti.

Tako je letošnje poletje za številne člane Pohodniškega društva Novo mesto potekalo v znamenju markiranja in urejanja poti ter organizacije Rudolfovanja. Do 12. septembra jim je tako uspelo pripraviti vse potrebno, da so na veliki športno-kulturni prireditvi v uporabo predali Rudolfovo pot.

Preko 100 udeležencev je izbiralo med 4 aktivnostmi: lahko so se podali na enega od pohodov v dolžini 7, 12 ali 37,7 kilometrov, lahko pa so se na Rudolfovo pot podali tudi s kolesom. Aktivnosti so bile načrtovane tako, da so se do 15. ure vsi vrnili na cilj, v Konjeniški center Češča vas, kjer je potekal zaključni del Rudolfovanja.

Osrednji pohod od pokritega vkopa nad avtocesto pri Karteljevem do Češče vasi je bil najbolj množično obiskan. Na tem pohodu so knjižničarke Knjižnice Mirana Jarca pripravile vpogled v zgodovino Novega mesta, ki so ga pohodnikom predstavile na treh točkah: na Daljnem vrhu, Kuzarjevem Kalu in v Luknji. Na vseh treh točkah so lahko pohodniki pri delu občudovali slikarje in slikarke Likovnega društva Mavrica Novo mesto, prisluhnili pa so lahko tudi glasbenim točkam učencev Glasbene šole Marjana Kozine.

Na zaključku v Češči vasi je vse zbrane nagovoril župan Mestne občine Novo mesto, Gregor Macedoni. Po kratkem kulturnem programu je bil za vse udeležence Rudolfovanja čas za malico in sproščeno druženje ob glasbi g. Mitje Bukovca.

"Vabljeni, da se podate na Rudolfovo pot, pohodniško in kolesarko pot, ki meri 37,7 km. Po poti vas bodo vodile oznake okrogle oblike, bela pika, obdana z zelenim kolobarjem," zaključujejo organizatorji.

Prireditev, ki jo je sofinancirala Mestna občina Novo mesto, so v Pohodniškem društvu Novo mesto izvedli tudi s pomočjo Knjižnice Mirana Jarca, Glasbene šole Marjana Kozine, Konjeniškega centra Češča vas, Srednje zdravstvene šole Novo mesto, Prostovoljnega gasilskega društva Prečna, Likovno kulturnega društva Mavrica Novo mesto, Radia Krka. So pa Rudolfovanje obogatili tudi nastopajoči, in sicer kitarist, harmonikaš, mladi recitatorji iz Osnovne šole Center in alpinisti.