nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Novice Domžale/Šentjernej

FOTO: Šentjernejčani v Domžalah

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.10.2015 12:14

Šentjernejčani so minulo soboto 'zavzeli' Domžale.

Občina Domžale organizira na večnamenski ploščadi v Domžalah dogodke z naslovom Dobrodošli v Domžalah, na katere povabijo občine in turistična interesna združenja, da se predstavijo z glasbo, kulturo, običaji, domačo obrtjo in turistično ponudbo. Tokrat se je na osmih stojnicah predstavila Občina Šentjernej in Domžalčanom približala značilnosti šentjernejske občine. "Kljub turobnemu vremenu je bilo na domžalskem tržnem prostoru nadvse živahno. Dišalo je po šentjernejskih dobrotah s stojnice Društva kmetic Šentjernej. Po samem tržnem prostoru pa se je bahavo in veličastno šopiril šentjernejski petelin, ki je vnesel pravi nemir na domžalsko dvorišče," so sporočili iz občine Šentjernej.

Domžalske stojnice so bile polne šentjernejskih dobrot. Herba Gallus zelišča je obiskovalcem ponudila Plečnikov čaj, ki ga je mogoče kupiti samo v lekarnah, Plečnikov brinjevec in grenčico, nabaviti pa je bilo možno tudi repliko skodelice, kakršno je uporabljal Plečnik ob pitju čaja. Lončarski atelje Polde se je predstavil in seveda ponudil v nakup veliko raznoraznih lončarskih izdelkov za uporabo v gospodinjstvu, pa seveda tudi precej okrasnih izdelkov iz gline, na čelu s Šentjernejskim petelinom. Vina iz Kleti Štemberger je ponudila dobro vinsko kapljico različnih sort, prevladoval pa je seveda cviček. Mesnine Kmetije Košak so vabile s stojnice s svojim izgledom in vonjem, zato so njihove mesnine vse pošle. Obiskovalci so bili navdušeni nad tlačenko, suhimi klobasami, rebrcami, kračami in dolenjskim želodcem. Kmetija Karlovček je imela v ponudbi veliko sort jabolk, jabolčni kis, bučno olje, marmelade, jabolčni sok, korenčkov sok. Kartuzija Pleterje je imela v ponudbi odlično viljamovko, jabolka, zeliščne grenčice, brinjevec in vina. Članica Društva kmetic Šentjernej pa so svojimi pecivi, poticami, piškoti, štruklji in peko ocvrtih kruhkov poskrbele za prava sladka doživetja.


Dogodka sta se udeležila tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar ter idejni vodja prireditve "Dobrodošli v Domžalah", Vido Repanšek. Za dobro razpoloženje je poskrbel domači harmonikar Tone Malenšek, ki je lepo raztegoval svoj veseli meh in iz njega izvabljal odlične melodije, Janez Hafner pa se mu je na koncu pridružil še s svojo tradicionalno glasbeno spremljavo, pladnjem za pijačo, stolom ter kuhalnicami. Na odru pa seveda ni manjkal Šentjernejski oktet, ki je zapel nekaj odličnih slovenskih pesmi. Ves čas pa se je okoli množice obiskovalcev sukal šentjernejski petelin in vzbujal pozornost. Dogodek sta povezovali v imenu Občine Šentjernej Anita Petrič in Tanja Vidic Goršak v imenu Občine Domžale.