stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Novice Novo mesto

FOTO: Slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Piše: Občina Krško

Čas objave:
27.12.2017 10:33

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je sinoči v krškem kulturnem domu potekala osrednja posavska slovesnost s koncertom Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško.

Kot je ob 27. obletnici odločitve za samostojno pot naše države dejal slavnostni govornik Igor Zorčič, poslanec v Državnem zboru RS, smo pred 27 leti končali večstoletno delo slovenskega naroda. »Z največjo mero ponosa lahko ugotovimo, da je Slovenija skozi stoletja nastajala in ohranjala svojo bit s pomočjo Posavcev, od Bohoriča, Dalmatina, tudi Pleteršnika, če se spomnimo le tistih izpred več stoletij. Ponosni smo tudi na vse tiste, ki so dali življenja v bitkah in vojnah, da mi danes lahko praznujemo državni praznik. Naš ponos gre tudi vsem posavskim pripadnikom oboroženih sil leta 1991, ki so prispevali delež pri obrambi naše mlade države v ključnih trenutkih.« Kot je še poudaril Zorčič, je prepričan, da smo še vedno enotni kot leta 1990. "Res je, da smo takrat imeli predvsem eno željo – imeti svojo državo.  To, da se danes nekomu od nas zdi ena želja bolj pomembna od druge, pa še ne pomeni, da smo kakorkoli zapravili enotnost iz leta 1990 in 1991. Enotni smo si še vedno, da mora biti Slovenija svobodna, socialna, solidarna država, ki temelji na vladavini prava. Da mora biti gospodarsko uspešna država in da mora biti država vseh državljank in državljanov, ki jih mora obravnavati enakopravno s spoštovanjem človekovih pravic in svoboščin," je še dodal Zorčič.

Župan občine Krško mag. Miran Stanko je v pozdravnem nagovoru poudaril, da naj nam bo povezovalni duh tistega časa in neomajna volja navdih na poti, ki je pred nami. »Ne pozabimo na odgovornost, ki jo ima vsak zmed nas, da na temelju te pomembne zgodovinske odločitve negujemo in varujemo vse, kar smo takrat kot narod pridobili. Vedno znova razmišljajmo o vrednotah – o vprašanjih svobode, miru, spoštovanja in sodelovanja – in jih živimo in uresničujmo,« je še dodal.

Slovesnost so s svojim prihodom počastili tudi praporščaki Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje, Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo Sevnica, Krško in Brežice, Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, Območnih združenj slovenskih častnikov Krško in Brežice ter Združenj borcev za vrednote NOB Sevnica, Krško in Brežice.

S koncertom so praznični večer, ki ga je vodil dramski igralec Nik Škrlec, zaključili člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško pod vodstvom Petra Gabriča.